Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železnica, sir i 500L `brži` od Južnog toka

    Ruske investicije u srpsku privredu iznose tri milijarde dolara, a za tri godine mogu biti čak i utrostručene, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, posle razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

    Dobra vest je da je predsednik Putin na moju molbu prihvatio da određenu kvotu Fiatovih vozila iz Kragujevca izvezemo u Rusiju, a dogovorili smo i da ćemo imati slobodniji režim izvoza sira, što je značajno za našu poljoprivredu, rekao je Vučić na konferenciji za novinare s ruskim predsednikom.

    Razgovarali smo i o povećanju robne razmene, dodao je, na pragu smo rešenja za neka pitanja iz oblasti energetike, a ruski predsednik je pokazao veliko razumevanje za naše radnike, za to kako da im sačuvamo radna mesta.

    Putin je pokazao veliko razumevanje za zapošljavanje radnika, razgovarali smo i o Petrohemiji, dobili značajnu podršku ruskih partnera, a zahvalni smo i na svim oblicima humanitarne pomoći koja je stizala iz Rusije.

    "Sramota me je da ponavljam da nismo uveli sankcije i da ih nećemo uvoditi. To ova vlada zasigurno neće učiniti", podvukao je Vučić, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom u Palati Srbija.

    >>>>Rusija `čeka` srpsku robu, možda i Fiat

    Predsednik Rusije posebno je istakao poljoprivredu kao oblast sa velikim perspektivama za saradnju, dodajući da ako se realizuju sporazumi koji su postignuti onda izvoz srpskih prozivoda može da poraste sa 130 miliona na 500 miliona dolara za vrlo kratko vreme.

    Gubici evropskih poljoprivrednih proizvođača zbog odgovora Rusije na sankcije mere se milijardama evra. Ne bismo želeli da nastavljamo takvu praksu. Ali zasad ona postoji, rekao je Putin novinarima.

    On je dodao da pored mogućnosti razvoja saradnje u agraru, postoje i druge obostrano korisne investicije, u sferi energetike, mašinogradnje, infrastructure i podsetio da je Rusija odobrila kredit Srbiji od 800 miliona dolara za razvoj železnice.

    U celini, rekao je Putin, ruske investicije u srpsku privredu dosad iznose tri milijarde dolara, a za tri godine, uključujući i privatni sektor, mogu biti udvostručene, do šest ili čak do 10 milijardi dolara.

    "Za Južni tok je potrebno dvoje"

    Putin je poručio da Južni tok ne može biti realizovan jednostrano ako se, kako kaže, naši partneri još razmišljaju. "To je kao u ljubavi, ona može biti srećna samo ako dva učesnika žele da nastave te odnose", rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinara.

    On je skrenuo pažnju da su se slične diskusije vodile i kad se gradio Severni tok, a "sad kad je izgrađen svi su srećni" i dodao da je uveren da je isto i sa Južnim tokom.

    "Duboko sam ubeđen da je taj projekat koristan za evropske potrošače", rekao je ruski predsednik, naglasivši da politika šteti ekonomiji i u izvesnoj meri snižava konkurentnu sposobnost evropske privrede.

    Na pitanje hoće li biti gasne krize u Evropi ove zime, Putin je rekao da Rusija ne bi želela da je bude. "Tačno vam mogu reći, krivicom Rusije krize neće biti. Uvek smo bili pozudan partner, a imamo i dovoljno resursa", naveo je Putin.

    Postoje, međutim, dodao je, veliki tranzitni rizici zbog čega je upozorio da će Rusija smanjivati isporuku ako bude videla da njeni ukrajinski partneri počinju da bez dozvole uzimaju gas iz gasovodnog sistema.

    Sedam međudržavnih sporazuma

    U okviru posete ruske delegacije, Srbija i Rusija su potpisale sedam međudržavnih sporazuma i protokola. Potpisani su sporazumi u oblasti vojno-tehničke saradnje, o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kao i o readmisiji i Protokol o sprovođenju zog sporazuma.

    Direktor Uprave carina Miloš Tomić i rukovodilac Federalne carinske službe Rusije Andrej Beljaninov potpisali su Protokol između Uprave carina Srbije i Federalne carinske službe Rusije o razmeni podataka o carinskoj vrednosti robe koja se kreće između dve zemlje.

    Jedan od osnovnih razloga za zaključivanje Protokola je obezbeđivanje povoljnih uslova za trgovinu između dve zemlje, kao i efikasnija borba protiv izbegavanja plaćanja carinskih dažbina i poreza, kažu iz Uprave carina.

    Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i generalni direktor Ruske energetske agencije Ministarstva energetike Rusije Anatolij Tihonov potpisali su Memorandum o razmevanju u oblasti energetske efikasnosti, uštede energije i obnovljivih izvora energije.

    Direktor Direkcije za infrastrukturu Železnica Srbije Goran Maksić i generalni direktor RŽD International Sergej Pavlov potpisali su ugovor o rekonstrukciji tri deonice transevropskog železničkog Koridora 10.

    Direktor Direkcije za organizaciju prevoza Železnice Srbije Njegosav Teofilović i generalni direktor Sergej Pavlov potpisali su ugovor o isporuci 27 dizel motornih vozila za prigradski saobraćaj.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE