Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gasna (ne)stabilnost Srbije

    Za Srbiju je važno da gradnja Južnog toka počne što pre, a još važnije je da obezbedi gasnu stabilnost do trenutka dok prvi gas ne krene kroz gasovod, jer ćemo do tada biti ranjivi, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

    Ona je za BalkanMagazin rekla da realizacija velikog međunarodnog infrastrukturnog projekta, koji prolazi kroz više zemalja, zahteva da sve te zemlje sarađuju.

    "Za nas je važno da gradnja počne što pre, a još važnije da obezbedimo gasnu stabilnost do trenutka dok prvi gas ne krene kroz Južni tok, rekla je Mihajlović, komentarišući izjavu Vladimira Putina, koji je u četvrtak rekao da "Južni tok ne može biti realizovan jednostrano, ako se naši partneri još razmišljaju".

    Na pitanje da li veruje da će Evropa uvideti potrebu da se Južnim tokom zaobiđe Ukrajina i na kraju sa Rusijom dogovori gradnju ovog gasovoda, Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, odgovorila je "da energetika i politika uvek idu zajedno".

    Rezultat političkog dogovora između zemalja učesnica ovog projekta biće početak radova u svakoj zemlji ponaosob. Kao što je dobro poznato, mi smo i u prethodnoj, a i u ovoj Vladi, učinili sve da projekat krene u realizaciju, ali je jasno da početak gradnje ne zavisi od nas, već pre svega od dogovora EU i Rusije, rekla je ona.

    Govoreći o Petrohemiji, potpredsednica Vlade kaže da je greška je napravljena kad je pregovaran energetski sporazum, i to sa srpske strane, jer Petrohemija nija bila sastavni deo tog sporazuma. Zbog toga je danas jedino rešenje ulazak NIS u Petrohemiju, uz određene investicije, rekla je ona.

    Upitana o energetskoj situaciji povodom predstojeće grejne sezone, Mihajlović je rekla da je čitava Evropa u energetskoj krizi i brine o snabdevanju energentima. Za Srbiju je važno da ima mogućnost da dođe do energenata, u odgovarajućim količinama, ali važnu ulogu igra i cena, rekla je ona.

    >>>>Srbiju bi najviše pogodila gasna kriza

    Mihajlović je rekla da je moguće da se srpskim prugama organizuje dovoz potrebnih količina uglja iz Rumunije do obrenovačkih termoelektrana i da je već održano nekoliko sastanaka na tu temu.

    Govoreći o otklanjanju posledica poplava Mihajlović je rekla da su državni putevi prvog i drugog reda u dužini od 142 kilometra, na 190 putnih pravaca obnovljeni do prvog oktobra, a da je sada težište poslova na sanaciji klizišta i popravci mostova i da očekuje da i taj posao bude završen do kraja godine.

    Što se tiče železnice, radovi na pruzi Beograd-Bar trebalo bi, prema informacijama iz Železnica Srbije, da budu gotovi u februaru, dodala je ona.

    Govoreći o preduzeću Železnice, Mihajlović je rekla da Srbija u železnici ima projekte vredne 1,2 milijarde, a raniji problemi u korišćenju, kako ruskog tako i drugih zajmova, "pokazuju da se to preduzeće ne može poveriti bilo kome na upravljanje".

    "Vlada je zbog toga raspisala konkurs za direktora Železnica Srbije i očekujem da na to mesto bude izabran kandidat sa adekvatnom profesionalnom biografijom, koji može da se u potpunosti posveti tom poslu i nije kompromitovan", rekla je ona.

    Govoreći o infrastrukturnim projektima, Mihajlović je kazala da bi do kraja 2016. godine trebalo da završimo Koridor 10, a da se, što se tiče energetike nada da će ubrzo, posle decembarskog samita sa Kinom u Beogradu, početi gradnja novog bloka B3 TE Kostolac.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE