Gas u svetu jeftiniji, a u Srbiji sve skuplji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gas u svetu jeftiniji, a u Srbiji sve skuplji

  Iako cene prirodnog gasa na svetskom tržištu miruju ili blago padaju, taj energent u Srbiji od avgusta beleži već treće poskupljenje i od novembra će kubik gasa za domaćinstva koštati 54, a za privredu 49 dinara, sa PDV.

  Cene gasa se, već godinu dana, usklađuju tržišno. Gas je poskupeo 1. avgusta, zatim 1. oktobra, a nova cena će se primenjivati i od novembra. Ukupno povećanje, oko osam odsto.

  Kriterijum za određivanje cene nije samo cena prirodnog gasa, već i kurs dolara. U tom posmatranom periodu, kurs dolara se promenio za oko devet procenata i to je jedan od osnovnih razloga zašto su učestale korekcije cene prirodnog gasa za krajnjeg kupca, objašnjava Dejan Stojanović iz Agencije za energetiku.

  U poređenju s prošlom godinom, prosečan mesečni račun za gas biće uvećan za oko 250 dinara, jer je, u međuvremenu, bilo i pojeftinjenja.

  Toplane ne najavljuju poskupljenje grejanja, a već se procenjuje da bi od Nove godine gas, zbog pada cena nafte, mogao da pojeftini. Iako su toplane od prošle godine prepolovile dugovanja za gas, Srbijagasu i dalje duguju oko devet milijardi dinara.

  U Udruženju toplana kažu da daljinski sistemi s lokalnim samoupravama analiziraju česte promene cene gasa, ali da za sada nema ozbiljnijih najava poskupljenja grejanja.

  Tome vrlo obazrivo prilazi, imajući u vidu kupovnu moć korisnika naših usluga, a sa druge strane mora se održati likvidnost toplana i završiti grejna sezona na najbolji mogući način, navodi Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije.

  Tokom grejne sezone, od oktobra do aprila, u okviru socijalnih energetskih karata, najsiromašniji građani mogu da dobiju besplatne kubike gasa i grejanje iz toplana, ili umanjenje računa u zavisnosti od broja članova domaćinstva i visine prihoda.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE