Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ostavke japanskih ministarki zbog zloupotreba

    Dve japanske ministarke, u razmaku od samo nekoliko sati, podnele su ostavku zbog kršenja izbornih zakona i zloupotrebe sredstava iz fondova za predizbornu kampanju.

    Ministarka pravde Japana Midori Matsushima podnela je ostavku, nakon što je optužena od strane opozicije da je prekrila izborni zakon, a samo nekoliko sati pre nje, ostavku je podnela ministarka trgovine i industrije Yuko Obuchi, koja je navodno zloupotrebila novac iz fondova za političku podršku i drugih donacija.

    Upućeni tvrde da su ove dve ostavke velika prepreka premijeru Japana Shinzu Abeu, koji želi da angažuje veći broj žena na najvišim nivoima vlasti, tačnije u Vladi.

    Premijer Abe je preuzeo odgovornost za postavljanje dve pomenute ministarke, dodajući da će one vrlo brzo biti zamenjene.

    Ministarka Obuchi jedna je od pet pripadnica lepšeg pola koje je postavio japanski premijer u okviru rekonstrukcije Vlade prošlog meseca, a mnogi su je "videli" i kao moguću buduću premijerku.

    Ipak, optužbe koje su isplivale prošlog meseca, ukazuju da je Obuchi zloupotrebila hiljade dolara iz fondova za kampanju. Iako je negirala umešanost, ona je istakla da "ekonomska i energetska politika ne sme da stagnira zbog njenih problema".

    Takođe, Obuchi se javno izvinila jer, kako kaže, "nije bila u stanju da doprinese ključnim ciljevima premijera Abea, u smislu ekonomskog oporavka i stvaranja društva u kom su žene zablistale".

    Samo nekoliko sati kasnije, premijer je objavio i ostavku ministarke Matsushime, koju je opoziciona Demokratska stranka optužila da se ogrešila o izborne zakone i pravila o korišćenju sredstava iz političkih fondova, javlja BBC.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE