Traže jači nadzor granice Srbije i EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Traže jači nadzor granice Srbije i EU

  Austrija i Mađarska pokrenule inicijativu za bolji nadzor spoljnih granica Evropske unije, a posebno prema Srbiji, jer je to jedna od glavnih ruta za prebacivanje ilegalaca.

  Trenutno, oko 100 izbeglica dnevno uhvate u Austriji, u većini slučaja su to lica iz Sirije i Iraka koja beže od terora Islamske države (IS), istakla je ministarka unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

  Kako bi stale na put bandama koje organizovano prebacuju ilegalce, Austrija i Mađarska su pokrenule inicijativu u EU za pojačani i bolji nadzor glavne rute koja se koristi za prebacivanje azilanata kopnenim putem.

  Pored mora, kopneni put preko Makedonije i Srbije ka Madajrskoj je jedna od glavnih ruta bandi koje prebacuju ilegalce. Tu rutu bi trebalo bolje nadzirati“, zatražila je Mikl-Leitner.

  Konkretno bi Frontex, agencija EU za bezbednost spoljne granice, trebalo da pokrene operaciju na spoljnoj granici EU između Mađarske i Srbije, kako bi se sprečio ilegalan prelazake. U pismu koje će Budimpešta uputiti, a koje podržava Austrija, zahteva se dodatno osoblje i tehnička oprema.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE