Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Traže jači nadzor granice Srbije i EU

    Austrija i Mađarska pokrenule inicijativu za bolji nadzor spoljnih granica Evropske unije, a posebno prema Srbiji, jer je to jedna od glavnih ruta za prebacivanje ilegalaca.

    Trenutno, oko 100 izbeglica dnevno uhvate u Austriji, u većini slučaja su to lica iz Sirije i Iraka koja beže od terora Islamske države (IS), istakla je ministarka unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

    Kako bi stale na put bandama koje organizovano prebacuju ilegalce, Austrija i Mađarska su pokrenule inicijativu u EU za pojačani i bolji nadzor glavne rute koja se koristi za prebacivanje azilanata kopnenim putem.

    Pored mora, kopneni put preko Makedonije i Srbije ka Madajrskoj je jedna od glavnih ruta bandi koje prebacuju ilegalce. Tu rutu bi trebalo bolje nadzirati“, zatražila je Mikl-Leitner.

    Konkretno bi Frontex, agencija EU za bezbednost spoljne granice, trebalo da pokrene operaciju na spoljnoj granici EU između Mađarske i Srbije, kako bi se sprečio ilegalan prelazake. U pismu koje će Budimpešta uputiti, a koje podržava Austrija, zahteva se dodatno osoblje i tehnička oprema.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE