Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Srbija pod snažnim GMO pritiskom`

    I mnogo jače zemlje od Srbije imaju dosta problema da se odbrane od velikog političkog pritiska i moćnog finansijskog lobija kompanija koje zarađuju enormne profite prodajući genetski modifikovano seme, pišu Novosti.

    "Evropska unija, a ni Svetska trgovinska organizacija nemaju pravo da nas uslovljavaju kada je reč o proizvodnji i prometu GMO. Nas pritiskaju predstavnici ambasada i moćnih GMO kompanija, koji u Srbiji deluju i preko nekih međunarodnih finansijskih institucija."

    Ovako za Novosti objašnjava profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta u Beogradu, "packu" od strane Evropske komisije, koja je u svom Izveštaju o napretku Srbije konstatovala da naša regulativa o GMO nije usklađena sa evropskim standardima.

    Evropska banka za obnovu i razvoj htela je da izdvoji 40 miliona dolara da "podupre" uvođenje GMO u Srbiju i na Balkan, ističe Ševarlić i pita se što te pare ne bi dali za subvencije našim poljoprivrednicima umesto moćnim GM kompanijama.

    EU nema pravo da nas ucenjuje, a mi nemamo potrebu da menjamo postojeći Zakon o GMO, jer nismo ni blizu prijema u članstvo. Uz to, Mađarska je menjala ustav da bi se zaštitila od GMO, a osam zemalja u EU uopšte ne proizvodi GMO, podseća on.

    Važećim zakonom o GMO u Srbiji su zabranjeni uvoz, prerada, promet i proizvodnja takvih proizvoda, a kako nezvanično saznaje list, "kuvaju" se izmene zakona. Ševarlić smatra da bi Vlada Srbije trebalo javno da se izjasni i da organizuje referendum o ovom pitanju, kao što je već tri puta urađeno u Švajcarskoj.

    U Srbiji je 111 opština i gradova donelo deklaracije protiv GMO. Kako kaže profesor Ševarlić, ove opštine čine 85 odsto ukupnog stanovništva naše zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE