Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi iz Bloka 70 pravo u Brazil

    Zbog lošeg prometa, nemali broj trgovaca iz popularnog kineskog tržnog centra zatvorio je radnje i novi posao traže u dalekoj Južnoj Americi.

    Kineski trgovci u "svom" tržnom centru uveliko su izbacili zimski program, nabavili kape, jakne, čizme… Rafovi puni, ali kupaca – manje nego ikada. Polovina radnji, kako kažu prodavci, posluje sa gubitkom, oko 30 odsto njih je na nuli, a svega 20 odsto je u plusu, pišu Novosti.

    Do pre godinu-dve bilo je znatno više mušterija. Roba je iz Kine stizala i po dva, tri puta mesečno, a sada kontingent ne možemo da prodamo po nekoliko meseci. Ostali su samo kupci koji pazare robu "na veliko", kaže prodavačica u jednom butiku.

    Od trgovaca u Bloku 70 smo saznali i da zbog "traljavog" posla sve više Kineza pakuje kofere i odlazi iz Srbije. Mnogi se sele u države Južne Amerike, naročito Brazil i Argentinu, jer platežna moć njihovih stanovnika sve više raste, a i to su mnogo veća tržišta od srpskog, priča prodavac Dragan Đorđević.

    Oni koji i dalje žele da prodaju robu na malo, iznajmljuju prostor bliže centru grada, a mnogi iz novog dela tržnog centra svoje radnje sele u stari, jer su tamo lokali dosta jeftiniji.

    Beograđani koji posećuju tržni centar tvrde da su Kinezi "naduvali" cene. Dok je nekada roba u kineskim radnjama bila i deset puta jeftinija nego u ostalim prodavnicama, sada košta gotovo isto kao i svuda u prestonici. Razlog su, kažu prodavci, previsoki troškovi uvoza.

    Poreska uprava sprovela je ove godine, u 92 kineska prodajna objekta u tržnom centru, vanrednu kontrolu koja je utvrdila da vlasnici više od polovine radnji ne izdaju fiskalne račune. Od tada su, kako saznaju Novosti, finansijske provere kod Kineza svakodnevne.

    Prema poslednjim procenama, u Srbiji trenutno posluje između 10.000 i 12.000 kineskih radnji, a Nacionalnoj službi za zapošljavanje prijavljeno je samo 280 kineskih radnika. U našoj zemlji većina Kineza boravi s privremenim odobrenjem, a tek njih četvoro ima stalan boravak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE