Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fiskalni savet predviđa deficit od 300 milijardi dinara

    Rebalans budžeta ukazuje da će stvarni deficit u 2014. godini biti 300 milijardi dinara, umesto predviđenih 225 milijardi, upozorava Fiskalni savet, koji pozitivno ocenjuje model umanjenja zarada, ali ne i penzija, jer je nedovoljno štedljiv.

    Model umanjenja penzija, prema njihovom mišljenju, podrazumeva oštru progresivnost smanjenja penzija za koju se dobijaju relativno male uštede, zbog čega Fiskalni savet smatra da on nije optimalan.

    Fiskalni savet ocenjuje da rebalans budžeta ne uključuje sve troškove koje Srbija ima usled lošeg poslovanja državnih i javnih preduzeća i banaka, kao i neke rashode koji se finansiraju iz projektnih zajmova.

    "Da su svi ti rashodi uključeni u rebalans budžeta, deficit bi premašio 300 milijardi dinara", ocenjuje se u izveštaju Fiskalnog saveta, u kom je ukazano da može biti veoma opasno to što su povećani rashodi za različite subvencije.

    Oni ukazuju da, iako je država ostala dužna bankama oko osam milijardi dinara po osnovu realizovanih subvencija za kredite za likvidnost, kao i 1,6 milijardi dinara dugovanja reciklerima, taj dug nije bio uključen u inicijalni budžet za 2014. godinu i sad se pojavio kao dodatni rashod u rebalansu.

    U izveštaju se navodi i da su državni rashodi za plaćanje kazni i penala rebalansom povećani za više od pet milijardi dinara. "To je više nego dvostruko u odnosu na prvobitni plan i sad dostižu iznos od 10 milijardi dinara, što je već postalo i bilansno značajno", ocenjeno je u izveštaju.

    Fiskalni savet pozitivno ocenjuje predloženi model za umanjenje zarada i navodi da se smanjenjem zarada od deset odsto ostvaruju osetne fiskalne uštede, ne povećava se nepravičnost u postojećem sistemu zarada u javnom sektoru.

    Napominje se da je za ozdravljenje javnih finansija u naredne tri godine potrebno smanjiti fiskalni deficit za najmanje 1,6 milijardi evra, što podrazumeva uštede od gotovo dve milijarde evra. Oni ukazuju da je rebalans za 2014. prvi korak u trogodišnjem programu fiskalne konsolidacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE