Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Više od 50 zemalja sutra o borbi protiv utaje poreza

    Najmanje 50 zemalja sutra će se u Berlinu založiti za automatsku razmenu poreskih podataka od 2017-2018, što predstavlja veliki napredak u borbi protiv utaje poreza i pronevera zbog čega države gube po nekoliko stotina milijardi evra, saopšteno je danas u Berlinu.

    "Okončava se era bankarske tajnosti", saopštilo je nemačko Ministarstvo finansija koje danas i sutra organizuje Svetski forum o transparentnosti i razmeni podataka.

    Na tom skupu očekuju su predstavnici 122 zemlje, uključujući i članice Evropske unije (EU).

    Nemački stručnjak za utaju poreza Gabriel Suzman izjavio je da je to pitanje izuzetno važno jer se 5.800 milijardi evra "krije u poreskim rajevima", što je u proseku gubitak od 130 milijardi godišnje za poreske uprave širom sveta.

    Multilateralni sporazum, koji sutra treba da bude potpisan, sastavljen je na osnovu kriterijuma Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

    Standard OECD-a predvidja kraj bankarske tajnosti, na koju su se često pozivale Švajcarska i neke zemlje okarakterisane kao "raj za porez". Te države su odbijale da pruže podatke o imovinskom stanju stranih državljana zemljama odakle potiču.

    Taj standard sličan je američkom zakonu usvojenom 2010. godine, prema kojem su strane banke u SAD dužne da poreskim vlastima daju podatke o bankarskim računima američkih državljana koji imaju depozit veći od 50.000 dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE