Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ECB sa oprezom prati evrozonu

    Evropska centralna banka ne vidi znakove deflacije niti recesije u zoni jedinstvene valute, ali ostaje na oprezu, izjavio je glavni ekonomista banke Peter Prat.

    "Ne možemo ignorisati slabu ekonomsku klimu. U ovom trenutku uočavamo gubitak zamajca. Upadljivo je da rast jenjava u ranoj fazi poslovnog ciklusa. To shvatamo ozbiljno, ali ne treba da preterujemo, jer je naš osnovni scenario za postepeni ekonomski oporavak i dalje realan", rekao je Prat.

    Prat nije mogao da potvrdi da li je 18 članica evrozone na ivici nove recesije. Pokazatelji poverenja za treći i četvrti kvartal ukazuju na neznatan rast u evrozoni. To je prilično zabrinjavajuće, jer zamajac svakako nije dovoljno jak za samoodrživi rast, dodao je.

    Prema njegovim rečima, rizik od deflacije, spiralnog pada cena, jeste ograničen. Mislim da je teško prihvatiti visoku verovatnoću deflacije od 30 odsto koju je nedavno objavio MMF za evrozonu. Naši modeli donose znatno niže podatke. Ali, treba da budemo na oprezu, zaključio je Prat.

    Prat je podsetio da je ECB nedavno snizila kamatne stope na istorijske minimume i predstavila programe namenjene upumpavanju dodatnog novca u privredu, ali i da je spremna da preduzme dodatne akcije ako bude bilo potrebno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE