Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Regionalni IT sektor više i prihoduje i zapošljava

    Sto najvećih IT preduzeća u Adriatik regiji ostvarilo je prošle godine ukupno 2,66 milijardi evra prihoda, sa rastom ukupnih prihoda od 7,9 odsto i broja zaposlenih za 3,9 odsto u odnosu na 2012, saopšteno je iz IDC Adriaticsa.

    Posle blagog pada zabeleženog u 2012, vodeće IT kompanije regije, koje zapošljavaju nešto manje od 15.000 radnika, ostvarile su rast prihoda u prošloj godini, kazala je regionalna direktorka IDC Adriaticsa Ana Papež.

    Dodala je da je prihod najvećih IT kompanija u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji porastao, dok je u Sloveniji opao, i da razlike između rezultata pojedinih firmi variraju od snažnog rasta do oštrog pada.

    Top listu od 100 najvećih IT kompanija u Adriatik regiji u prošloj godini predvodi beogradska grupa ComTrade, regionalni ponuđač IT usluga i softvera, sa 231 milion evra prihoda.

    M San grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu, slovenačka Avtera, globalni prodavac IBM, i regionalni sistem integrator S&T grupa nalaze se u Top 5 kompanija, kao i u 2012. godini, navodi se u saopštenju.

    U kategoriji regionalnih i lokalnih ponuđača IT usluga i proizvođača softvera, vodeće tri kompanije su redom, kao i godinu ranije, ComTrade grupa, S&T grupa i Aseko SEE, dok je na četvrtoj poziciji Kombis.

    Od globalnih tehnoloških prodavaca koji imaju filijale u Adriatik regiji, listu predvodi IBM, kao i u 2012. godini, a drugu poziciju zadržao je Oracle.

    Među distributerima IT opreme vodeća kompanija je M San grupa, a slede je Avtera iz Ljubljane i regionalna kompanija Asbis. Lestvicu u maloprodaji informatičkih proizvoda predvodi Eurotrade iz Rovinja. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE