Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Investicije u železnicu 1,2 milijarde evra

    Srpske železnice će u naredne tri godine u različite projekte uložiti 1,2 milijarde evra, najavio je predsednik Upravnog odbora Železnica Zoran Anđelković i kao ključno istakao restrukturiranje i razbijanje monopola.

    Otvarajući skup o ulaganju u železnice Jugoistočne Evrope, Anđelković je kazao da će realizacijom tih projekata Železnice Srbije dati značajan doprinos razvoju železničkog sistema, kao i ukupnom ekonomskom razvoju regiona.

    On je, međutim, istakao da je neophodno istovremeno restrukturiranje železnica u regionu i dodao da očekuje da će se to u Srbiji desiti do kraja ove godine, odnosno da će doći do razdvajanja infrastrukture putničkog i teretnog saobraćaja.

    Uz sve to, kazao je Anđelković, neophodno je i razbijanje monopola u oblasti železničkog saobraćaja, jer jedino tako se može doći do uspešnog oporavka srpske železnice, a uvođenjem konkurencije i do njihovog jačanja.

    Među projektima u Srbiji, u narednom periodu je modernizacija 13,5 kilometara pruge Gilje-Ćuprija, uz izgradnju mosta na Moravi, rekao je Anđelković i podsetio da je počela realizacija pruge Beograd-Pančevo iz ruskog kredita, a potpisan je i ugovor za revitalizaciju pruge na Koridoru 10 do granice sa Hrvatskom.

    Kako je dodao, potpisan je i ugovor za projekat pruge Inđija-Novi Sad, kao i ugovor za deonicu pruge na Koridoru 10 od Niša do Dimitrovgrada koji treba da bude realizovan iz češkog kredita. U planu je i modernizacija pruge na Koridoru 11, kao i završetak mostova na Dunavu kod Novog Sada i Željevog mosta.

    Železnice rade na kupovini novih dizel motornih vozova, od kojih je već nabavljeno 12, a u planu je još 27, rekao je Anđelković na međunarodnoj konferenciji o investiranju u železnice Jugoistočne Evrope, koju organizuje Russell Publishing iz Londona sa Železnicama Srbije, i uz podršku Međunarodne železničke unije.

    Direktor međunarodnog Udruženja železnica Jean-Pierre Loubinoux rekao je da su pred železnicama izazovi da se izvrše potrebne investicije kako bi one u različitim zemljama funkcionisale kao jedan sistem.

    Železnice u Srbiji i zemljama regiona imaju važnu ulogu i strateški su most u povezivanju raznih delova Evrope, kaže Loubinoux, poručivši da investicije u železnicu doprinose ekonomskom razvoju zemlje i da je zato potrebna čvrsta politička podrška.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE