Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet milijardi dinara za privrednike

    U Fondu za razvoj nalazi se pet milijardi dinara namenjenih privrednicima iz cele Srbije, dok je jedna milijarda namenjena onima sa područja ugroženog poplavama, kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

    Milijardu dinara namenjenih privrednicima iz poplavljenih područja imaće manju kamatu i iznosi 1,5 odsto, a garantuje se ličnim dohotkom, kaže Stevanović za RTS.

    Najveći broj sredstava iz Fonda, međutim, nije opredeljen, a Stevanović najavljuje da će se realizacija kredita pratiti od početka do kraja. Kaže da se u Fondu za razvoj nalaze tri linije po kojima se dodeljuju krediti. Ističe da je donet još jedan fond, koji je namenjen reprogramiranju dugova. Njegova primena relaksirala bi srpsku privredu.

    Za prvu liniju Fonda mogu da apliciraju svi sem velikih preduzeća, dakle mala i srednja preduzeća. Uslovi su, objašnjava Stevanović, da poslednje dve godine nisu bili u blokadi i da imaju pozitivno poslovanje. Od toga da li će za njih garantovati hipoteka ili bankarske garancije zavisiće visina kamate.

    Kada su u pitanju krediti za preduzetnike koji su bili ugroženi poplavama, situacija se razlikuje. "Predložili smo ročnost, krediti će se vraćati u vremenskom periodu u kojem se vraća za redovne kredite, kamata je manja i iznosi 1,5 odsto. Garantuje se ličnim dohotkom", rekao je Stevanović.

    U Fondu su sumnjali da će sredstva biti u celosti realizovana. Uspeli smo da dodelimo oko 230 miliona kredita iz prve linije i 250 za ugrožene. Kolika će biti brojka do kraja godine nezahvalno je prognozirati. Ne mislimo da će veći broj biti realizovan, rekao je Stevanović.

    Istakao je da će 2015. možda relaksirati programe, ali tako da likvidnost fonda ne dovedu u pitanje. Prošle jeseni pričalo se o kreditima koji nisu naplaćeni, ali je Fond smanjio rizike na najmanju moguću meru.

    Unapredili smo kontrolu, Fond će na osnovu sporazuma sa nacionalnom Agencijom za regionalni razvoj pratiti realizaciju od početka do kraja. Svaki plasman će imati mentora koji će izveštavati Fond kada su krediti u pitanju. Za verodostojnost sa terena će oni koji proveravaju krivično i materijalno odgovarati", rekao je Stevanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE