Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska zbog biznisa otvara ambasadu u Astani

    Zbog jačanja poslovanja, Hrvatska namerava da sledeće godine otvori diplomatsko predstavništvo u Kazahstanu, najavila je prva potpredsednica vlade i ministarka inostranih i evropskih poslova Vesna Pusić.

    Ministarka Pusić sastala se u Astani s kazahstanskim šefom diplomatije Erlanom Idrisovom s kojim je razgovarala o ekonomskoj saradnji dve zemlje i o otvaranju hrvatskog diplomatskog predstavništva u Astani koje bi, između ostalog, olakšalo poslovanje među kompanijama.

    Pusić je rekla da je s Idrisovom takođe razgovarala i o mogućnostima kazahstanskih ulaganja u Hrvatsku i o poslovanju hrvatskih firmi u Kazahstanu.

    Brojne su mogućnosti saradnje, od transportne infrastrukture, visokogradnje i niskogradnje, energetike, do farmacije i turizma. Robna razmena između Hrvatske i Kazahstana lane je iznosila 330 miliona evra, a radi se uglavnom o uvozu energenata.

    Prema njenim rečima, na sastancima u Kazahstanu razmatrao se razvoj saradnje u južnom koridoru, između Kaspijskog jezera i Sredozemnog mora, odnosno Jadranskog mora. Ocenila je da je Kazahstan ostvario veliki ekonomski napredak u svim smerovima, uključujući stvaranje povoljne investicione klime.

    Pusić se prethodno sastala i s premijerom Karimom Masimovom sa kojim je razgovarala o investicijskim projektima u Hrvatskoj i projektima hrvatskih firmi u Kazahstanu, a potom i s ministrom za investicije Asetom Isekeševom. I na ovom sastanku je istaknuto da Kazahstan može biti baza hrvatskim firmama za poslovanje i s Rusijom, Kinom i zemljama Srednje Azije.

    Ova radna poseta hrvatske ministarke Kazahstanu, osim što je fokusirana na privrednu saradnju, takođe je priprema za dolazak kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva u posetu Hrvatskoj iduće godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE