Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija,Ukrajina i EU postigli prelazni sporazum o gasu

    Ukrajina, Rusija i Evropska unija sinoć su u Briseli postigli privremeni sporazum oko spornih isporuka ruskog gasa, kojim se ove zime obezbeđuje snabdevanje Ukrajine kao i Evrope ovim energentom.

    Posle dva dana intenzivnih pregovora sporazum su potpisali ministri enegetike dve zemlje, Rus Aleksandar Novak i Ukrajinac Juri Prodan, i evropski komesar za energetiku Ginther Ottinger.

    Dopunski ugovor između ruske i ukrajinske gasne grupe Gazprom i Naftogas su zatim potpisali direktori dve kompanije Aleksej Miler i Andrij Kobolev.

    Sporazum se odnosi na rešenje dospelih dugova Ukrajine i uslova plaćanja isporuka do marta 2015.

    "Politčka odgovornost, logika saradnje i prosti zdrav razum su prevladali. Ovo je važan korak za našu energetsku bezbednost", rekao je odlazeći predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso na konferenciji za štampu i dodao da "nema nikakvog razloga da se ljudi smrzavaju ove zime u Evropi", gde uvoz ruskog gasa u najvećoj meri dolazi preko Ukrajine.

    Otplata ukrajinskog duga Rusiji od 3,1 milijardu dolara biće izvršena u dve tranše, prva od 1,45 milijardi dolara odmah, a druga od 1,65 milijardi dolara do kraja godine. Rusi procenjuju ukupan dospeli dug na 5,3 milijardi dolara ali su prihvatili da se spornih 2,2 milijarde prepusti arbitražnom sudu.

    Ključni deo kompromisa je da cena bude manja od 385 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, i da važi tokom trajanja prelaznog sporazuma.

    Plaćanje novih nabavki gasa biće izvršeno avansno mesec po mesec.

    EU nije zvanično postala garant za preuzete finansijske obaveze Kijeva ali će znatna pomoć Unije i Međunarodnog monetarnog fonda pomoći Kijevu da isplati dug, rekao je Ottinger.

    Foto: Beta/Ap

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE