Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Selaković: Građani neće plaćati više ako im ugovor sastavi advokat

    Građani neće plaćati više nego do sada za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti koji im sačini advokat, a solemnizuje javni beležnik, rekao je danas ministar pradve Nikola Selaković objašnjavajući predložene izmene Zakona o javnim beležnicima i Zakona o prometu nepokretnosti.

    "Ne znači da će građanin plaćati više ako prvo ode kod advokata, a potom kod notara. Kao što ste nekada išli kod advokata da vam sastavi ugovor pa u sud na overu potpisa i tada ste plaćali na dva mesta, advokatu i sudu", rekao je ministar pravde novinarima nakon sastanka Komisije za reformu pravosuđa.

    Selaković je napomenuo da prema predloženim izmema zakona javni beležnik više nije ekskluzivno lice koje može da satavlja ugovor o prometu nepokretnosti.

    To, kako je naveo, može da bude javni beležnik ako građanin to želi, a ako građanin ima više povrerenja u svog advokata, advokat može da mu ugovor sastavi, sa tim ugovorom se ide kod javnom beležnika koji proverava bitne elemente tog ugovora da bi izvršio solemnizaciju, pretvaranje privatne isprave u javnu ispravu.

    Sada je izbor na građaninu da li će da ide prvo kod advokata pa kog notara, ili samo kod notara, ali mu neće biti skuplje, naglasio je Selaković i dodao da, shodno predloženim izmenama zakona advokat ima priliku da naplati svoj rad za sastavljanje ugovora koji treba da se solemnizuje.

    Pored javnog beležnika i advokata, prema predloženim izmanama zakona, ugovor bi mogli da sastavlja i i bilo koji pravno pismeni građanin, pravnik koji radi recimo u banci, profesor prava, apsolvent prava, ukazao je ministar pravde.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE