Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Portugalski budžet bez mešanja `trojke` i novih rezova

    Portugalski parlament je u načelu usvojio predlog budžeta za 2015. kojim se previđa smanjenje javnog deficita sa 4,0 na 2,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, bez uvođenja novih mera štednje.

    Za predlog budžeta, čija konačna verzija treba da bude usvojena 25. novembra, posle rasprave u pojedinostima, glasala je većina kojom raspolaže aktuelna koalaciona vlada centralne desnice dok je opoziciona levica bila protiv, preneo je AFP.

    Ovo je prvi budžet bez "trojke", sada imamo više suvereniteta i slobode, dok je, istovremeno, ovo prvi budžet sa predviđenim deficitom ispod tri odsto, izjavio je zamenik premijera Paulo Portas.

    Reč je o prvom budžetu Portugalije posle majskog izlaska iz programa spasavana. Glasanje o budžetu dešava se baš u vreme kontrolne posete "trojke" poverilaca, Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke Lisabonu.

    Planirani budžet za 2015. je u znaku javnih troškova i rasta poreza na 1,25 miljardu evra, što iznosi 0,7 odsto BDP. Vlada je smanjila prognozu stope nezaposlenosti za narednu godinu sa 14,8 na 13,4 odsto.

    Poput Irske, Portugalija je olabavila dosadašnju politiku mera štednje ali ne i politku smanjenja budžeta. Planirano smanjene za narednu godiu je 2,7 odsto, što je ispod zahtevane granice od tri odsto za sve članice evrozone.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE