Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U ponedeljak tačka na gasni spor sa Rusima

    Protokol koji će regulisati snabdevanje Srbije gasom iz Rusije, srpska i ruska strana potpisaće već u ponedeljak i tako staviti tačku na energetsku neizvesnost u našoj zemlji, pišu Novosti.

    Kako je Novostima rečeno iz izvora u Vladi Srbije, država ne beži od duga od 224 miliona dolara, zbog kojeg je Rusija smanjila isporuku našoj zemlji tokom protekle nedelje za 28 odsto.

    Vlada ne očekuje da će Rusi drastično smanjiti isporuke gasa, kaže naš izvor iz izvršne vlasti. U petak je postignut sporazum da timovi dveju država do ponedeljka naprave protokol koji će biti temeljni dokument za rešavanje problema duga od 100 miliona dolara.

    Da će eventualna energetska kriza biti u potpunosti izbegnuta, juče je potvrdio i prvi čovek u Ministarstvu energetike Aleksandar Antić, koji je rekao da će prvih 100 miliona dolara Srbijagas platiti Rusiji do kraja godine.

    Mi smo već razgovarali o dugu i tokom posete predsednika Rusije, ali i u danima iza nas, rekao je Antić. Rebalansom budžeta Vlada je dala garancije Srbijagasu, koji će polovinu duga platiti Gazpromu iz kredita, a za ostatak ćemo dogovoriti dinamiku isplate.

    U proteklih sedam dana smo, umesto 4,5 miliona kubika gasa, dnevno iz Rusije dobijali 3,2 miliona kubika. Nastavili smo normalno snadbevanje jer smo 1,2 miliona kubika po danu nadomestili iz domaće proizvodnje gasa, a iz skladišta Banatski Dvor uzimali smo manje od dva miliona kubika dnevno, rekao je ministar energetike.

    >>>>Zašto su nam Rusi zavrnuli slavinu?

    >>>>Dačić: Srbija neće ostati bez gasa

    Dok se ne postigne dogovor, tvrdi Antić, nijedno industrijsko postrojenje u Srbiji neće raditi smanjenim kapacitetom, a gasa će biti dovoljno i za Petrohemiju, koja treba da počne više da radi od novembra.

    Antić je najavio da će napisati pismo ruskom kolegi, ministru energetike Aleksandru Novaku, u kojem će ga zamoliti da se normalizuju isporuke gasa Srbiji i pre nego što se postigne krajnji sporazum o regulisanju dugova za gas.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE