Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grad ne da novac od preplaćenih vrtića

    Nadležni u gradu najavili su da roditeljima neće biti vraćen novac za preplaćene račune za vrtić, pa će nadoknadu, koja prema procenama ide i do 300.000 dinara po detetu, morati da traže putem suda.

    Kako ni u važećim zakonskim odredbama nema sankcija za lokalne samouprave koje su kršile pravila i naplaćivale vrtić više od 20 odsto od ekonomske cene, roditelji će pravdu i nadoknadu troškova morati da potraže na sudu. Prema grubim računicama, njima bi, u proseku, trebalo da bude vraćeno od 250.000 do 300.000 dinara po detetu, pišu Novosti.

    Redakciji tog lista se javio veliki broj majki i očeva koji su već angažovali advokate. Kako su nam rekli, uglavnom se organizuju iz iste predškolske ustanove, jer je tako lakše zbog veštačenja, a i troškovi sudskog postupka su manji. Taksa za pokretanje postupka košta oko 15.000 dinara, a svako ročište se dodatno plaća. Cena je u proseku oko 50 evra.

    Pošto su vrata Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu već danima "zatvorena", redakcija nije uspela da sazna šta će se dogoditi sa roditeljima koji imaju po dva-tri neplaćena računa za vrtić i da li će ti dugovi biti oprošteni.

    To bi i bilo najlogičnije rešenje, jer ne može se uterivati dug koji je već uveliko preplaćen i podnositi tužbe protiv roditelja. Osim sudskog potraživanja, pojedine preškolske ustanove su ispisivale decu iz vrtića zbog dugovanja, iako su računi bili "napumpani".

    Prema poslednjim podacima iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, dugovanja za vrtić iznose oko 1,5 miliona evra. U gradu trenutno usaglašavaju kolika je ekonomska cena mesečnog boravka deteta u vrtiću, a kako najavljuju, od 1. januara će biti smanjena i prilagođena zakonima.

    U važećim gradskim aktima kao ekonomska cena naveden je iznos od 13.331 dinar, koliko su do sada plaćali samo strani državljani. Nezvanične informacije kažu da će nova biti oko 28.000, a maksimalna koju će plaćati roditelji 5.700 dinara, što je skoro duplo manje nego sada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE