Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU oštro snizila prognoze

    Evropska unija oštro je snizila prognoze privrednog rasta evrozone za ovu i iduću godinu, upozoravajući da Francuska i Italija i dalje predstavljaju problem za posustalu evropsku ekonomiju.

    Evropska komisija navodi da će ekonomija monetarne unije u 2014. porasti svega 0,8 odsto, umesto ranije očekivanih 1,2 odsto. Prognoza za 2015. snižena je na 1,1 sa 1,7 odsto, prenosi agencija France presse.

    Iako će evrozona, i pored sniženja prognoza, za sada izbeći treću recesiju, ekonomske slabosti podstiču globalnu zabrinutost da se monetarni blok suviše sporo oporavlja od dužničke krize koja je pre tri godine dovela u pitanje opstanak evropske valute.

    "Ekonomska situacija i tržište rada ne oporavljaju se dovoljno brzo", izjavio je potpredsednik Komisije Jyrki Katainen.

    Francuska i Italija su pod velikim pritiskom Komisije da smanje prekomernu državnu potrošnju i sprovedu reforme koje su Pariz i Rim davno obećali, ali nisu uspeli da ispune.

    Brisel navodi da će javni deficit Francuske 2015. skočiti na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok će u 2016. taj nivo porasti na 4,7 odsto i biće najviši u evrozoni, u odnosu na tri odsto, koliko propisuje EU.

    Italija, pak, beleži najviši javni dug u Uniji, a Komisija prognozira da će on iduće godine porasti na 133,8 odsto BDP, a 2016. se tek blago spustiti na 132,7 odsto, u odnosu na zvanični limit EU od 60 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE