Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sertić za FT: Investitori počeli da sumnjaju

    Zvanični Beograd je posvećen reformi i jačanju privatnog sektora, u šta su neki investitori počeli da sumnjaju, izjavio je ministar privrede Željko Sertić u intervjuu za Financial Times.

    "Pre mesec dana objavljen je javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća i primili smo više od 1.700 pisama o namerama od kompanija iz Srbije i inostranstva zainteresovanih za neka od preduzeća", rekao je Sertić, napominjući da srpska vlada traži investitore i za aerodrom Nikola Tesla, prenosi britanski FT.

    "Nakon dosta godina, vlada je učinila veoma važan korak i definisala ekonomiju kao najvažniji cilj za zemlju. To znači da je potrebno rešiti dosta konkretnih problema i da novi zakoni treba da podstaknu razvoj privatnog sektora i minimalizuju intervencije države u ekonomiji, uz glavni cilj da se kreira povoljno poslovno i investiciono okruženje", naveo je ministar.

    Kako navodi list, Sertić je na marginama nedavne konferencije "Srbija-Dan investiranja" u Londonu, priznao da su mnoge od kompanija koje se spremaju za privatizaciju gotovo neodržive, a za 99 njih nije stigla nijedna ponuda.

    Među tim kompanijama su i one koje će bankrotirati, ali imamo i firme koje mogu da prežive na tržištu, dodao je on, navodeći da bi nedavni uspeh kompanije Air Serbia, čijih je 49 odsto kupio Etihad, mogao bi podstaći interesovanje za investicije u beogradski aerodrom, koji je ove godine evidentirao najveći rast broja putnika u Evropi.

    >>>>Stečaj za 100 firmi, za 50 privatizacija

    "Uz najveći budžetski deficit u Evropi, iznad sedam odsto, i javni dug koji se približava nivou od 70 odsto bruto domaćeg proizvoda, Srbija ne može više da priušti podršku masivnom javnom sektoru", navodi FT, dodajući da se u toj oblasti očekuje ukidanje više desetina, možda čak i stotina hiljada radnih mesta.

    Srbija mora još dosta da radi da bi privukla investicije u obimu u kom to čine neke od susednih zemalja. Priliv stranih direktnih investicija je značajno usporio prošle godine, na 1,04 sa 2,02 milijarde evra iz 2012, piše britanski list.

    Srpska privreda potonula je u recesiju nakon katastrofalnih prolećnih poplava, što dodatno otežava budžetske rezove. Povodom aktuelnih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, srpski ministar privrede je naglasio da je Srbija pokrenula privatizaciju i fiskalno zatezanje bez spoljnih pritisaka, piše FT.

    "Odluka da smanjimo broj radnika u javnom sektoru, da srežemo plate i penzije je odluka na koju nas niko nije primorao. To činimo da bismo smanjili budžetski deficit i poslali poruku da smo ozbiljna država. Sve to je i dobra vest za investitore", ocenio je ministar.

    Iako ima povoljnu geografsku lokaciju, kvalifikovanu radnu snagu i državnu podršku investicijama, Srbija je i dalje osetljiva privreda, kao i većina zemalja u okruženju izložena problemima u evrozoni zbog nestabilne valute, fiskalnih problema i zbog neizvesne političke budućnosti, uprkos pregovorima o priključenju EU, ocenjuje FT.

    "Ceo ovaj paket reformi kreiran je u cilju uspešnijeg izbegavanja rizika. Jedan od stubova je jačanje privrede u svakom smislu, jačanje konkurentnosti naših kompanija na inostranim tržištima i održavanje dobrih odnosa sa regionom i svetom", zaključio je srpski ministar privrede.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE