Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU traži objašnjenje od Mađarske

    Evropska komisija zatražila je od Mađarske da pojasni svoj novi zakon kojim želi da ubrza gradnju gasovoda kao što je Južni tok, koji Evropska unija blokira.

    Južni tok je ruski projekat kojim bi se od sledeće godine transportovao ruski gas do Italije, Grčke i Austrije zaobilazeći Ukrajinu. Komisija je upozorila da bi gasovod mogao prekršiti evropska pravila, među ostalim planovima da ruski Gasprom dobije monopol.

    Zakon, koji je mađarski parlament usvojio u ponedeljak uz podršku Viktora Orbana, omogućiće gradnju gasovoda bez operativne dozvole. “Kako je razumela EK, planirana izmena zakona predložena je u kontekstu osiguranja
    gradnje Južnog toka", rekla je portparolka EK za energetsku politiku.

    "Pravila EU ne zabranjuju državama da izdaju posebne dozvole za gradnju i upravljanje gasovodima, ali one se "moraju temeljiti na objektivnim i nediskriminirajućim kriterijumima koji su objavljeni i transparentni”. Novi mađarski zakon ne pojašnjava kriterijume po kojim bi kompanije mogle dobiti takve dozvole, kazala je.

    Mađarska gasna kompanija MVM potpisala je 2012. sa Gazpromom ugovor o gradnji Južnog toka kroz Mađarsku, ali njihova nova kompanija za realizaciju tog projekta nema operativnu dozvolu. Gradnja mađarske deonice Južnog toka, duge 229 kilometara, mogla bi početi za šest meseci, rekao je nedavno predsednik MVM Csaba Baji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE