Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ruši se 2.600 nelegalnih objekata

    Građevinska inspekcija je pripremila 2.600 rešenja za rušenje nelegalnih objekata, kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je, najavljujući promene u radu inspekcije, istakla da će inspektori ubuduće raditi po učinku.

    Ocenivši da je reč o objektima koji direktno ugrožavaju bezbednost ljudi, ali i onima u zaštićenim zonama kao što su Tara i Zlatibor, Mihajlovićeva je istakla da je "to početak uvođenja reda u tu oblast što, kako je dodala, nije bio slučaj u prethodnim ministarstvima.

    Srpska ministarka građevinarstva je rekla da ne očekuje probleme prilikom rušenja objekata, ali je objasnila da to ne može da se desi brzo, na primer u narednih 15 dana, jer procedura predviđa tenderski izbor firmi koje će rušiti nelegalne objekte.

    Mihajlovićeva je ocenila i da raniji rezultati rada građevinske inspekcije nisu bili dobri. "Srbija koja ima milion i po nelegalno izgrađenih objekata za prethodnih 10 godina ne može da kaže da je rezulat dobar, ako su inspekcije napravile tek 150 rešenja za rušenje i ako je 150 objekata srušeno", istakla je ona.

    Mihajlovićeva je rekla i da je uvela promene u rad inspekcija u Ministarstvu jer nije bila zadovoljna ogranizacijom i efikasnošću. "Svaki sektor je imao svoju inspekciju. Ono što je novo je da su sve inspekcije objedinjene u poseban sektor Ministarstva i da će inspektori raditi po učinku", rekla je ona.

    Prema njenim rečima, problem u radu inspekcija poredstavlja i manjak ljudi, navodeći primer da je za celu teritoriju Srbije zaduženo sedam inspektora iz oblasti građevinarstva. Ona je kazala da je od 400 zaposlenih u ministarstvu ukupno 70 inspektora, iako je ranije bilo uobičajeno da polovina zaposlenih u ministarstvu bude u inspekcijoj službi.

    Problem predstavlja i to što po zakonu ne mogu da se zaposle novi ljudi, dok je procedura otpuštanja onih koji loše rade komplikovana i traje više od godinu i po, rekla je Mihajlovićeva i navela da rešenje može da bude u promeni načina ocenjivanja inspektora.

    Mihajlovićeva je rekla i da je inspekcija koja se bavi putevima prvog reda u prethodnih mesec dana pripremila više od 600 rešenja protiv javnog preduzeća Putevi Srbije, koje upravlja tim putevima. "Doneto je 638 rešenja samo za jedan deo Ibarske magistrale zbog reklamnih tabli", rekla je ona i dodala da se table već uklanjaju. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE