Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bloomberg: Juncker odmah da podnese ostavku

    Američki Bloomberg zatražio je da predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker podnese ostavku, posle objavljivanja dokumenata koji pokazuju kako su velike međunarodne korporacije uz pomoć luksemburških vlasti godinama izbegavale plaćanje poreza, u vreme dok je Juncker bio premijer te zemlje.

    "Juncker je takoreći obogatio svoju zemlju izvlačeći novac iz džepova drugih država, uključujući članice Evropske unije kojoj bi sada trebalo da služi", poručili su urednici Bloomberga u uvodniku, ukazujući da je Junckerov položaj na čelu EK postao neodrživ iz moralnih razloga.

    Poslaničke grupe socijaldemokrata i liberala u Evropskom parlamentu su prošle nedelje pokrenule inicijative da Juncker izađe pred poslanike i objasni svoju ulogu u masovnom izbegavanju poreza preko fiktivnih firmi registrovanih u Luksemburgu, ali su stranke desnog centra, najjača grupa u EP, to blokirale.

    Juncker se od izbijanja skandala nije pojavljivao u javnosti, ali je preko svog portparola poručio da mu je savest mirna i da slična praksa postoji u mnogim drugim zemljama, a da će nadležna tela EK ispitati da li su evropski zakoni prekršeni.

    Urednici Bloomberga, međutim, smatraju da Juncker mora da ode i ako se ispostavi da je sve bilo po zakonu. "S obzirom na to da je Juncker na čelu tela nadležnog za istragu, javnost neće poverovati u rezultat ako on bude oslobađajući", navode urednici.

    Skandal je uzdrmao Junckera već u prvoj nedelji njegovog petogodišnjeg mandata, a mnogi ukazuju da on sigurno ne bi bio izabran za predsednika Komisije da su dokumenta iz Luksemburga procurila samo nekoliko dana ranije.

    Prošle nedelje objavljen veliki broj dokumenata koji pokazuju kako su velike međunarodne korporacije uz pomoć luksemburških vlasti godinama uspevale da izbegnu plaćanje poreza.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE