Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dobra vest za mala i srednja preduzeća

    U Ministarstvu privrede najavljuju relaksiranije uslove za dodelu kredita iz Fonda za razvoj, jer je ove godine iz tog fonda privredi odobreno svega 230 miliona dinara, od ukupno šešt milijardi dinara.

    Ti uslovi bi se primenjivali od 1. januara 2015. godine, najavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, ocenivši da je iznos od 230 miliona dinara mali i da je Ministarstvo iz sredstava Fonda moglo da opredeli i 10, odnosno 15 milijardi dinara za plasman u realni sektor.

    "Međutim, rukovodeći se činjenicom da su mogućnosti preduzeća za povlačenje novih sredstava limitirane, odredili smo pet milijardi za kredite u obrtna sredstva i investicije malim i srednjim preduzećima, plus milijardu dinara preduzećima koja posluju na poplavljenim područjima", izjavio je on.

    Stevanović je dodao i da su dogovoreni reprogrami u iznosu od 600 miliona dinara kojima se odlaže otplata u naredne dve godine. Ministarstvo će, kako je najavio, raditi analizu u kojoj će uzeti u obzir sve slabosti preduzeća koja su kod Fonda aplicirala za kredit, kako bi naredne godine više privrednika došlo do sredstava.

    "Pokušaćemo već od 1. januara 2015. godine da u nekom novom programu relaksiramo uslove i probamo da ta sredstva omogućimo privredi pod povoljnijim uslovima", rekao je Stevanović i dodao da se posebno mora razmotriti kako izaći u susret preduzećima koja su bila opterećena blokadama.

    "Ročnost otplate kredita za investicione kredite smo produžili sa sedam na deset godina, sa dve godine grejs perioda, a za obrtna sredstva smo sa pet godina kod preduzetnika ročnost otplate produžili na sedam godina. Za obrtna sredstva smo dali mogućnost da se otplaćuju pet godina sa godinom dana grejs perioda", precizirao je on.

    Kamatne stope, kako je naveo, u Fondu nikada nisu bile niže jer iznose svega dva posto za kredite koji se obezbeđuju bankarskom garancijom, a tri posto za kredite koji se obezbeđuju hipotekama.

    On kaže da je proces kontrole unapređen tako što će svaki odobreni kredit imati svog mentora koji će biti nadležan za taj plasman od početka do završetka projekta, a koji će za svoj rad odgovarati materijalno i krivično. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE