Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obama i Xi smanjuju štetne gasove

    Predsednik Kine Xi Jinping i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama imali "konstruktivne razgovore", tokom kojih su dogovorili da dve zemlje ubrzaju razgovore o investicionom sporazumu, kao i da smanje emisije štetnih gasova.

    Xi Jinping je rekao da su se Kina i SAD saglasile da pojačaju komunikaciju radi borbe protiv terorizma kao i radi suzbijanja međunarodnog kriminala. "Trebalo bi da proširimo područja gde možemo i treba da sarađujemo", rekao je Xi američkom predsedniku, naglasivši da je Kina "voljna da radi sa SAD", javlja Reuters.

    Američki i kineski predsednik najavili su sporazum prema kom će najveći svetski zagađivači ugljendioksidom, Kina i SAD, smanjenjiti emisije gasova koji dovode do efekta staklene bašte.

    SAD će se obavezati da smanji nivo emisije gasova staklene bašte za 26 do 28 odsto do 2025. u odnosu na nivo iz 2005. godine. Sa svoje strane Kina se obavezala da će zaustaviti rast emisije štetnih gasova do 2030. godine, mada nije objavila procente svog ograničenja.

    Ovo je prvi put da je Kina obećala da će ispuniti takav cilj. Predsednik Xi je izjavio da će Kina do 2030. godine, 20 odsto svojih potreba za energijom zadovoljiti iz alternativnih izvora, kao što su solarna i energija vetra.

    U susret sastanku 2015. u Parizu, na kojem će se na međunarodnom nivou razgovarati o borbi protiv globalnog zagrevanja, SAD i Kina se nadaju da će njihov novi dogovor motivisati druge zemlje da ih slede i postave sebi ambiciozne planove kada je reč o smanjenju emisije gasova staklene bašte.

    Obama, koji je u državnoj poseti Pekingu, ocenio je da se radi o "istorijskom" potezu. Prema njegovim rečima, SAD će raditi sa Kinom na tome da ta zemlja "uspori, dovede do vrhunca, a zatim preokrene kurs" svojih emisija ugljendioksida.

    Dve zemlje zajedno proizvode 45 odsto celokupne svetske emisije ugljen dioksida u atmosferu. Kako piše BBC, SAD i Kina su rivali u mnogim oblastima, ali oko jedne stvari se sada mogu složiti a to su – klimatske promene.

    Iznenadno saopštenje proizvod je želje da se obezbedi postizanje globalnog sporazuma o ograničavanju emisije gasova staklene bašte od 2020. godine pa nadalje. Sporazum bi trebalo da bude potpisan sledeće godine u Parizu.

    UN su, nedavno upozorile da će globalno zagrevanje vrlo izvesno imati ozbiljne, neotklonjive posledice po klimu i čovečanstvo koje će se ispoljiti u porastu nivoa mora, većem riziku od poplava i smanjenim prinosima useva.

    Iz redova američkih republikanaca već su stigle žestoke kritike. "Ovaj nerealni plan, koji će Obama svaliti na leđa svog naslednika dovešće do poskupljenja komunalnih usluga i smanjenja broja radnih mesta", ocenio je vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnel.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE