Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci sve `zagrejaniji` za srpsku privredu

    Srpska asocijacija menadžera i Senat privrede Srbije potpisali su u Beogradu Memorandum o saradnji u cilju povezivanja srpskih, austrijskih i nemačkih privrednika, podizanja konkurentnosti, kao i podsticanja investicija i izvoza.

    Dokument su potpisali predsednik SAM Milan Petrović i predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije Ivan Gros, u prisustvu počasnog gosta Ditera Hertea, predsednika UO Senata privrede Nemačke i Senata privrede Austrije.

    Petrović je izjavio da potpisivanje memoranduma sa Senatom privrede Srbije, koji se nalazi pod patronatom Senata privrede Nemačke, podrazumeva da dve asocijacije zajedničkom akcijom utiču na podizanje konkurentnosti srpske privrede.

    On je dodao da i srpske kompanije koje imaju izvoznu ambiciju na ovaj način mogu da se povežu sa kompanijama iz Nemačke, ukazavši da, iz ugla srpske privrede, poljoprivreda i mala i srednja industrijska preduzeća imaju šansu da se predstave na nemačkom tržištu.

    Petrović je ocenio i da je srpska privreda u "cajtnotu" i da nema više vremena za gubljenje zbog čega je neophodno udruživanje kako bi se ubrzalo postizanje konkurentnosti. Tvrdi da je neophodno podići efikasnost i modernizovati srpsku privredu, smanjiti administrativne troškove i stvoriti mnogo povoljniju klimu za investicije.

    Gros je istakao da Senatu privrede predstavlja čast da sarađuje sa SAM, uz ocenu da je ta asocijacija nosilac kreativne privrede u Srbiji. On je istakao da će ovakva kooperacija omogućiti još ofanzivniji izlazak iz okvira Srbije i prepoznatljivost na međunarodnom tržištu, kako malih i srednjih, tako i većih preduzeća.

    "Želimo da se informišemo za koje privredne grane je posebno zainteresovana Srbija kako bi ciljano mogli da pomognemo u pronalaženju investitora i partnera u Nemačkoj za srpsku privredu", izjavio je predsednik UO Senata privrede Nemačke i Austrije Diter Herte.

    "Došao sam da se informišem o privrednim i političkim strukturama Srbije", rekao je Herte, navodeći da Senat Austrije i Nemačke ima servisne kancelarije za podsticanje investicija u oko 50 zemalja.

    Dolazi nemački ministar privrede

    Predstavnik Privredne komore Srbije za Nemačku i Austriju Marko Čadež kaže za Tanjug da nikada nije postojao ovoliki interes Nemačke za partnerskom saradnjom i investicijama u Srbiji, najavljujući skori dolazak nemačkih privrednika.

    Čadež, koji je učestvovao na sastanku srpskih izvoznika u PKS, rekao je da za nekoliko dana treba da dođe 37 privrednika, kao i nemački ministar privrede i energetike Sigmar Gabriel. Oni će se, osim sa predstavnicima vlade i predstavnicima SIEPA, sresti i sa srpskim privrednicima.

    On je ocenio da su osnovni problemi srpskog izvoza konkurentnost i finansiranje i da je od suštinskog značaja da se srpska privreda predstavi kao potencijalni partner i dobavljač.

    Nemcii na skupu o metalnoj industriji

    Istovremeno, delegacija nemačke privrede u Srbiji saopštila je da će 18. novembra u Beogradu biti održana stručna konferencija iz oblasti metalne industrije pod nazivom "Metaloprerađivačka industrija u Srbiji 2014", na kojoj će učestvovati devet kompanija iz Nemačke.

    Nemačka preduzeća će na jednodnevnoj konferenciji u Beogradu predstaviti srpskoj javnosti svoje moderne proizvode i usluge, ali i mogućnosti poslovnog povezivanja sa srpskim preduzećima.

    Nemačke kompanije koje će se predstaviti u Srbiji su Petrofer Chemie H.R. Fischer, Wagner Maschinen und Vorrichtungsbau, Gebr. Heller Maschinenfabrik, Vertriebs Factory, Excelsior & Schwarz Blechverarbeitung, BLG CarShipping, Dragerwerk AG, Linde material Handling, Fachochschule Bielefeld i em&s, kao i predstavnik stručne visoke škole iz Bilefelda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE