Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija praznuje samo 10 dana, ali…

    Iako mnogi smatraju da se u Srbiji prečesto praznuje, zakonom je godišnje propisano svega deset neradnih prazničnih dana, što nas stavlja na dno liste po broju državnih praznika koji se proslavljaju neradno.

    Mnogim firmama i pojedincima u Srbiji prešlo je, međutim, u naviku da od dva dana naprave četiri i da praznik pretvore u raspust. Zbog toga se proteklih godina moglo čuti da previše praznujemo i da takav luksuz sebi ne mogu da priušte ni mnogo bogatije zemlje.

    Iako nas bije glas da volimo da odsustvujemo sa posla, zakonom je godišnje propisano svega deset neradnih prazničnih dana. To našu zemlju stavlja na dno liste po broju državnih praznika koji se proslavljaju neradno, pišu Novosti.

    Dan primirja u Prvom svetskom ratu, zbog kojeg smo se odmarali u utorak 11. novembra, uveden je u kalendar neradnih dana pre tri godine. Na tom spisku su prema Zakonu o državnim i drugim praznicima novogodišnji i božićni praznici – 1, 2. i 7. januar.

    Ne radi se dva dana ni za Dan državnosti, na Sretenje 15. februara, a praznuje se i u vreme vaskršnjih praznika – na Veliki petak, kao i drugi dan Vaskrsa, koji uvek pada u nedelju. Međunarodni praznik rada, takođe se, obeležava neradno 1. i 2. maja.

    Za Draganu Dinić, dr sociologije iz Instituta za političke studije u Beogradu, zvanični kalendar je jedno, a nezvanični nešto sasvim drugo. Prema njenom mišljenju, problem je što svako od nas ima svoje lične praznike, a često se spajaju neradni dani sa vikendom, pa svaki državni praznik postane mali raspust.

    Srbi vole da praznuju, da se okupljaju, svako ima imendan, rođendan, krsnu i seosku slavu, jubileje, godišnjice, krštenja… Dinićeva navodi da svaki zaposleni ima pravo da ne radi na dan krsne slave, a postoji i njen drugi dan… Po zakonu, verski praznici su zagarantovani i drugim veroispovestima.

    Prema rečima predsednika Unije poslodavaca Srbije Nebojše Atanackovića, broj praznika u Srbiji nije mali i trebalo bi ih, kaže, smanjiti za, recimo, Praznik rada, pa da se umesto dva sa posla odsustvuje samo jedan dan.

    Trebalo bi obeležiti taj dan kako dolikuje, a ne koristiti ga za putovanja i spajanja, kaže Atanacković i dodaje da bi verskim praznicima bi možda trebalo dati dan više, s obzirom na to da su uglavnom porodični i da kod nas postoji tradicija okupljanja.

    Za razliku od Srbije, u Japanu se u toku godine praznuje čak 15 dana, a osim u junu i avgustu, svakog meseca im je neki praznik. Rusi ne rade 12 dana godišnje, u većini evropskih zemalja i SAD neradno je u proseku po 10 dana u toku godine, dok u nekim azijskim zemljama imaju čak po 23 neradna praznična dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE