Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Struja ne poskupljuje do leta?

    Poskupljenja struje neće biti tokom zime, svakako ne do proleća ili leta naredne godine, poručio je premijer Aleksandar Vučić u rudarskom basenu Kolubara, gde je prisustvovao pokretanju novog rotornog bagera.

    Što se tiče gasa, premijer je rekao da građani nemaju šta da brinu ni po pitanju struje ni po pitanju gasa, te da posle njegovog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kako je rekao, Srbiji stiže gasa koliko nam je potrebno.

    Napomenuo je da Termoelektrana Nikola Tesla ima 1,47 miliona tona uglja tako da neće biti nikakvih problema u snabedevanju tim energentom tokom zime jer je samo to, kako je rekao, dovoljno za 100 do 150 dana u slučaju neke jake zime.

    Srbija, dodao je, ima i rezervu od oko pet hiljada tona uglja u Velikim Crljanima ali da to, zasad, nećemo dirati jer je to ugalj visoke kalorijske vrednosti. "Kad obnovimo potpuno proizvodnju uglja u Tamnavi zapadno polje, bićemo jedan od najboljih proizvođača uglja u regionu", poručio je Vučić.

    Premijer Vučić obišao je rudarski basen Kolubara i na kopu Tamnava zapadno polje, koje je poplavljeno u maju, poručio da će deo proizvodnje na tom kopu početi već u decembru, a puna proizvodnja krajem januara ili početkom februara.

    Premijer je rekao da očekuje da će se do 5. decembra doći do etaža na kojem će moći da se otkopova ugalj, te da će na taj način biti obnovljena isporuka za TE Nikola Tesla. Na kopu je do sada ispumpano 93 miliona kubnih metara vode od ukupno 187, tako da je pola posla već obavljeno, kazao je Vučić.

    Poručio je da je pokretane proizvodnje na kopu Tamnava zapadno polje veoma važno za snabdevanje strujom i naveo da će Srbija imati dovoljno i struje i gasa tokom zimskog perioda.

    Vučić je rekao da će se pokazati da je bio u pravu kada je govorio da će Srbija već 2016. imati najdinamičniji privredni rast u ovom delu Evrope. "Mislim da ni mnoge evropske zemlje tada neće biti ispred nas", rekao je Vučić.

    To će se, kazao je premijer, ostvariti kada pokrenemo Železaru, MSK u Zrenjaninu, Azotaru i Petrohemiju, firme koje su sada u minusu, kada pokrenemo proizvodnju uglja i povećamo proizvodnju struje i kada krajem 2015. ili 2016, počnemo da proizvodimo jedan od najboljih kamiona u Evropi u pribojskom FAP.

    Vučić je sa ministrom energetike Aleksandrom Antićem, direktorom EPS Aleksandrom Obradovićem i direktorom RB Kolubara Miloradom Grčićem na kopu prisustvovao i pokretanju novog rotornog bagera koji je napravila domaća firma Kolubara metal.

    Projekat kupovine nove opreme za EPS i RB Kolubara se finansira iz sopstvenih sredstava kompanije, a ukupna vrednost investicije iznosi 17,9 miliona evra.

    Ovaj bager je težak 1.700 tona, visok je 34 metra, dugačak 80 metara, a proizvodni kapacitet mu je 4.800 metara kubnih na sat. Projektovan je tako da može da radi na otkopavanju uglja i otkrivka. Bager su napravili i montirali Tisen krup i Kolubara metal, najbolja metalska firma na Balkanu koja je uspešno vraćena pod okrilje RB Kolubara.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE