Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Potrošnju struje ćemo proveravati putem SMS

    Mesečnu potrošnju struje kupci će uskoro moći da provere i putem SMS poruke na mobilnom telefonu, a uvodi se i besplatna linija za reklamacije računa za električnu energiju.

    kada se do kraja godine usvoji novi zakon o energetici, domaćinstva će elektronski moći da mere i kilovate i kubike i kontrolišu jesu li ušli u "crveno".

    Novi zakonski okvir, objašnjava ministar energetike Aleksandar Antić, uvešće i besplatnu telefonsku liniju za sve reklamacije oko računa, povećaće broj šaltera za pritužbe, ali i ozbiljnu kontrolu kvaliteta energenata.

    Nacrtom Zakona o energetici primenjen je treći energetski paket, kojim se obezbeđuje veća zaštita krajnjih kupaca električne energije, kaže ministar Antić.

    U odnosu na prethodni zakon detaljnije su razrađene odredbe oko dužnosti snabdevača u smislu obaveštavanja krajnjih kupaca o sadržini računa, kao i dostupnosti kratkih kontrolnih lista radi informisanja kupaca o uslovima i načinu ostvarivanja njihovih prava.

    Da novi regulator treba da "pritisne" i snadbevača struje i, barem na papiru, omogući kupcima energenata veća prava, slažu se i u potrošačkim udruženjima. Zakon treba da kontroliše snabdevanje i podigne nivo usluga, kaže predsednik Udruženja potrošača Petar Bogosavljević.

    Kada se početkom naredne godine otvori tržište struje i domaćinstva budu mogla da biraju svog snabdevača, svaka od tih firmi moraće da ima svoje zasebne šaltere za prigovore. Ideja je da se podaci iz računa za struju, koji je uvek bio problematičan kupcima, pojednostave. Tako će svako moći da ga proveri.

    Ni slab napon i jačina struje, ali ni čistoća gasa uskoro ne bi trebalo da zadaju muke potrošačima. Nećemo više dolaziti u situaciju da ceo jedan kraj ima loš kvalitet električne energije. Posebnim pravilnikom, regulisane su i kazne za odstupanje od propisanog kvaliteta struje i gasa, dodaje Bogosavljević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE