Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveća solarna elektrana u Srbiji

    U Kladovu je puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji, snage dva megavata i ukupne površine panela 13.600 metara kvadratnih, u koju je domaći investitor uložio tri miliona evra.

    Kladovo posle najveće Hidroelektrane Ðerdap dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji, čime ta opština postaje veliki proizvođač električne energije, rekao je ministar rudrastva i energetike Aleksandar Antić prilikom puštanja elektrane u rad.

    "Ovo je veliki dan za Kladovo i investitora Solaris energy i za celu Srbiju i ukupan energetski sistem zemlje", rekao je Antić i najavio da će država i dalje podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije.

    Antić je naveo da će ta elektrana u letnjim mesecima, kada su najsunčaniji dani proizvoditi polovinu struje neophodne za snabdevanje Kladova. Podseća da Srbija sada proizvodi 21 odsto struje iz obnovljivih izvora, a da će do 2020. godine morati da dobija 27 odsto zelene energije od ukupne potrošnje struje.

    Ovakvi projekti su značajni za dostizanje tog cilja, rekao je ministar i dodao da su obnovljivi izvori energije budućnost i da će biti jedan od prioriteta resornog ministarstva i Vlade Srbije.

    "Nastavljamo sa politikom subvencionisanja obnovljivih izvora energije i ugovorima o statusu povlašćenih proizvođača struje iz obnovljivih izvora", rekao je Antić i najavio da nas u narednih nekoliko godina očekuju ozbiljne investicije u energiju vetra, vredne nekoliko milijardi evra.

    Solarna elektrana u selu Velesnica u opštini Kladovo smeštena je na 4,5 hektara zemjišta, a ukupna površina solarnih panela je 13.600 metara kvadratnih. Ukupna snaga elektrane je dva megavata, a danas je pušten u rad drugi blok elektrane.

    Direktor Solarisa Miloš Kostić rekao je da će investitor graditi još dva bloka snage dva megavata u koju će uložiti dodatna tri miliona evra. On je naveo da je na izgradnji prvog i drugog bloka bio angažovan i značajan broj domaćih kompanija, podizvođača i naveo da će četiri stručna radnika biti stalno zaposlena u ovoj solarnoj elektrani.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE