Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Umro Jovan Ćirilov

    Jovan Ćirilov, istaknuti glas srpske kulturne scene, teatrolog, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta i umetnički direktor i selektor Bitefa, preminuo je u Beogradu, u 84. godini.

    Ćirilov je rođen 30. avgusta 1931. godine u Kikindi. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1955. godine. Iste godine je angažovan kao asistent režije i mlađi dramaturg u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

    Skoro deceniju kasnije, 1967, prelazi u Atelje 212 gde nastavlja da radi kao dramaturg. Godine 1985. u imenovan je za upravnika Jugoslovenskog dramskog pozorišta, i tu ostaje da radi do penzionisanja 1999. godine.

    To je ujedno i najduži mandat među upravama JDP-a, a u tom period nastale su kultne predstave "Putujuće pozorište Šopalović", "Per Gint", "Rodoljupci", "Buđenje proleća", "Ruženje naroda u dva dela", "Lažni car Šćepan Mali", "Bure baruta", "U potpalublju", "Beogradska trilogija"…

    Od osnivanja Bitefa 1967. godine je umetnički direktor i selektor tog međunarodnog festivala. Bio je predsednik Nacionalne komisije pri Unesku od 2001. do 2007. godine, a zatim predsednik Komiteta za kulturu iste Komisije.

    Francuska ga je nagradila ordenom Viteza umetnosti i književnosti (1992), a Srbija ga je odlikovala Sretenjskim ordenom trećeg stepena (2012).

    Dvostruki je dobitnik Sterijine nagrade za novinsku pozorišnu kritiku i za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti. Dobio je Oktobarsku nagradu Grada Begrada za životno delo.

    Autor je brojnih teatroloških eseja, romana i zbirki pesama kao i antologija drama (srpske savremene drame na engleskom jeziku, engleske i američke savremene drame, najkraćih drama na svetu) i rečnika. Aktivno je pisao kolumne u brojnim dnevnicima i nedeljnicima od 1986. godine.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE