Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Subvencije razvojna, a ne socijalna kategorija`

    Vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić smatra da će najavljeno smanjenje subvencija stvoriti velike probleme u poljoprivredi i dodao da treba prekinuti sa praskom da se subvencije agraru tretiraju kao socijalna, umesto razvojna kategorija.

    Kostić je, na Konferenciji Beogradske berze, kao primer naveo to što je u ukupnim prihodima prosečnog farmera u Eropskoj uniji prihod od subvencija 34 odsto, dok je u Srbiji on četiri odsto.

    On je dodao da tih 34 odsto u ukupnim prihodima prosečnog evropskog farmera traje već 20 do 30 godina i da je za to vreme prosečan farmer od subvencija uspeo da napravi ogledne farme u kojima je prilično visok nivo produktivnosti.

    "E, sad kažemo hajde još da smanjimo i ovo što dobijamo. Ja se slažem sa predsednikom Fiskalnog saveta Pavletom Petrovićem da je način subvencionisanja po hektaru van svoje funkcije, ali sa predloženim smanjenjem od poljoprivrede ne može da se napravi produktivan sektor", istakao je Kostić.

    Kostić je dodao da Srbiji treba još više subvencija, ali da one ni slučajno ne treba da se dodeljuju po hektaru, nego po ostvarenom proizvodu, kao i da uspešniji treba da dobiju više subvencija, ali i da se konačno prekine sa pričom da su subvencije socijalna kategorija.

    On je rekao i da je priča o smanjivanju subvencija naročito loša u ovom trenutku kada su cene poljoprivrednih proizvoda pale za oko 50 do 60 odsto. Predlaže da bi država trebalo da proda 400.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i da bi na taj način prihod budžeta bio oko tri milijarde evra.

    On je dodao da se, u ovom trenutku, po osnovu zakupa tih 400.000 hektara u budžet sliva 56 miliona evra prihoda godišnje.

    Predsednik Fiskalnog saveta Pave Petrović izjavio je da bi od smanjenja subvencija u poljoprivredi sledeće godine mogle da se ostvare uštede od 50 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE