Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Poraz` slovenačke kranjske kobasice

    Slovenija je pristala na kompromis s Hrvatskom u vezi kranjske kobasice, tako da će hrvatski proizvođači svoju "kranjsku" moći da prodaju pod tim imenom još 15 godina.

    Međutim, u slovenačkoj javnosti je prisutno uverenje da je ministar poljoprivrede Dejan Židan po pitanju kranjske kobasice doživeo "poraz" u odnosu na svog hrvatskog kolegu Tihomira Jakovinu.

    Rešenje prema kojem se zaštita kranjske kobasice, kao izvornog slovenačkog proizvoda zaštićenog u Evropskoj uniji, odlaže u Hrvatskoj za 15 godina, za Sloveniju je loše i predstavlja "poraz" za slovenačkog ministra Židana, ocenjuje ljubljansko "Delo.

    Etnolog Janez Bogataj, koji je jedan od inicijatora i autora zaštite kranjske kobasice kao slovenačkog proizvoda, kaže da je kompromisni predlog Evropske komisije o kranjskoj kobasici, s kojom su se složile obe strane u sporu, "ludost bez presedana".

    On smatra da je 15 godina kao razdoblje u kom će hrvatski kobasičari i dalje moći prodavati svoju "kranjsku" apsolutno predugo. Bez obzira što Židan govori da je takvo rešenje za Sloveniju prihvatljivo, ono za njega znači poraz, navodi vodeći slovenački list.

    Delo piše da je takvom rezultatu kumovala i "naivnost" slovenačkog kobasičarskog klastera "Kranjska klobasa", čiji su predstavnici hrvatskim kolegama pokazali celokupnu dokumentaciju o zaštiti kranjske kobasice, još pre nego što su dokumenta poslali u Brisel, što je bio i temelj za hrvatsku pritužbu koja je dovela do evropskog kompromisa.

    Hrvatski ministar Jakovina je nakon susreta sa Židanom rekao da će hrvatska prehrambena industrija u prelaznom 15-godišnjem razdoblju moći da proizvodi i prodaje kranjsku kobasicu, što je period u kome bi se morala prilagoditi i naći drugo ime brenda.

    "Hrvatska je uložila prigovor, a Evropska komisija je donela odluku, neću reći da možemo biti zadovoljni, ali moramo prihvatiti kompromisno rešenje", kazao je Jakovina.

    Židan je, pak, istakao da obe države imaju i dobar zajednički projekat za zaštitu istarskog pršuta, nakon što je evropskoj registraciji hrvatskog istarskog pršuta Slovenija jedno vreme oponirala.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE