Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slobodno vreme u izumiranju

    Granica između profesinalnog i privatnog života polako nestaje, posebno u najrazvijenim zemljama gde u proseku 60 odsto zaposlenih nema određeno radno vreme, jer su preko Interneta i telefona neprestano na raspolaganju poslodavcima i klijentima.

    U Meksiku, Brazilu i Indiji je čak 80 odsto zaposlenih dostupno 24 sata poslodavcima i poslovnim partnerima, pokazao je svetski godišnji tehnološki izveštaj Cisco Connected World Technology 2014, sastavljen na osnovu ankete zaposlenih u 15 najrazvijenijih zemalja sveta.

    Svaki četvrti Francuz od 18 do 50 godina starosti izjavio je da nema fiksno radno vreme i da poslovnu komunikaciju obavlja i u slobodno vreme. Zaposleni u Kini i Rusiju takođe sve manje imaju fiksno radno vreme i primorani su da rade i van radnog vremena, i to posebno generacija od 31 do 50 godina.

    U izveštaju se navodi da većina stručne radne snage u razvijenim zemljama smatra da je fleksibilno radno vreme koje je omogućila savremena tehnologija posledica savremene organizacije poslovnog života koja zahteva mobilnost i rad na razdaljini.

    Više od 25 odsto zaposlenih, na čelu sa Nemcima i Francuzima, veruje da će poslovni saradnici preduzeća biti sve više raštrkani po svetu i da menadžeri neće morati da budu svakodnevno fizički prisutni na poslu.

    Četvrtina ispitanika u 15 zemalja sveta pokazala je spremnost da radi na Marsu ili nekoj drugoj planeti ukoliko bi njihovo preduzeće tu otvorilo filijalu.

    Jedan broj stručnjaka okupljenih povodom 40. godišnjice franuske Agencije za poboljšanje uslova rada (Anact) predvideo je da će do 2053. zaposleni raditi od kuće, iz zajedničkog poslovnog prostora koji deli više kompanija, iz prevoznih sredstava, iz parkova, kafea i restorana. Ukratko, svuda osim iz klasičnih kancelarija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE