Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenačko-hrvatski `rat` brendova

    Nakon što je spor Slovenije i Hrvatske povodom kranjske kobasice okončan bar za narednih 15 godina, "rat" zbog vina se nastavlja.

    Naime, čuveno slovenačko vino "teran", povod je sukobu dve strane, koji će možda okončati i na Sudu u Strazburu. Istina ni slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan, niti hrvatski kolega Tihomir Jakovina, ne smatraju to političkim, već pravnim pitanjem, te njegovo rešenje očekuju od Evropske komisije.

    Stvari, međutim, trenutno stoje tako da je "teran" oznakom izvornosti priznat kao "slovensko vino" i na to hrvatska strana nije imala prigovor u trenutku kad je vino registrovano.

    To pitanje u međuvremenu nije bilo pokriveno ni hrvatskim pristupnim ugovorom, pa se stoga u poslednje vreme kao najoptimalnija opcija za rešenje ovog spora pominje Sud u Strazburu.

    Pri tome, nade Hrvatske da će taj spor biti okončan u njihovu korist sasvim su neizvesne, a što se Slovenije tiče, njihov ministar Židan može biti miran, jer, kako navode mediji, Slovenci u ovom slučaju imaju naklonost Evropske komisije.

    Evropski izvori, naime, pominju kao zadovoljavajuće rešenje samo ono na koje pristane Slovenija, a to najčešće podrazumeva da Hrvati umesto "teran" koriste neki drugi, sličan naziv.

    Istina, kao olakšavajuću okolnost po Hrvatsku, mediji navode da mu je prilikom pristupanja zemlje Uniji manevarski prostor bio sužen time što stara uredba nije predviđala mogućnost prigovora, a novom uredbom koja reguliše to pitanje automatski su bili priznati već zaštićeni brendovi.

    Kad je reč o sporu povodom "kranjske", ljubljansko Delo ocenjuje da je ministar Židan u tom slučaju doživeo poraz od kolege Jakovine, jer će Hrvati moći da proizvod s identičnim nazivom prodaju još narednih 15 godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE