Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ipak ima izuzetaka: Penzionerska `elita` bez smanjenja

    Gotovo hiljadu primalaca nacionalnih priznanja u Srbiji, koja iznose oko 50.000 dinara, neće biti obuhvaćeni merama štednje, smanjenjem penzija i plata u javnom sektoru, pišu Novosti.

    Teret štednje u Srbiji neće podjednako poneti svi budžetski korisnici. Gotovo 1.000 korisnika nacionalnih priznanja koji novac primaju iz državne kase neće osetiti po svom novčaniku da je država u krizi, iako su im primanja prilično iznad republičkog proseka plata i penzija.

    Izgleda da se na taj način država odrekla da uštine primanja onih koji uprkos tome prilično dobro zarađuju, poput Merime Njegomir, Lepe Lukić, Miroslava Ilića, mnogih glumaca, slikara, reditelja, pisaca, sportista, ali i jednog ministra – Vanje Udovičića, pišu Novosti.

    Prema rečima naučnog saradnika u Institutu društvenih nauka u Beogradu Dr Nade Novaković, svaki put kada se dodeljuju nacionalne penzije na površinu izađe šarenilo kriterijuma, politička i druga podobnost, volontarizam u odlučivanju o zaslugama sindikata itd.

    To je dokaz da je ovo prilično neuređena oblast, ali je sasvim jasno da su tako stečene penzije značajne. One se kao i ostale najvećim delom isplaćuju iz državnog budžeta, kaže Novakovićeva.

    Korisnici su mnogobrojni i raznovrsni – zaslužni naučnici, umetnici, sportisti, estradni umetnici… Njihova starost, doprinos, ugled su različiti. Visina nacionalne penzije je oko 50.000. Za naše uslove to je priličan iznos, koji po pravilu nije jedini od kojeg žive ovi penzioneri.

    Zaslužni sportisti ih steknu relativno mladi, a naučnici u starosti. Estradni umetnici su posebna priča, jer su njihova uobičajena primanja nisko ili nikako oporezovana. Ukratko, nejednakosti u materijalnom položaju korisnika su veće nego što se može i pretpostaviti.

    Izuzimanje penzionerske "elite", uslovno rečeno, od ostalih penzionera je loš potez. Na finansijskom planu 1.000 nije velika ušteda, ali je mnogo veća moralna šteta, pravljenje razdora među penzionerima i starijim građanima uopšte, objašnjava sagovornica Novosti.

    Direktorka Centra za socijalnu politiku Katarina Stanić kaže da su novčana davanja koja se u narodu zovu penzija, jer na nju liče, u stvari nacionalna priznanja. Naravno da treba da dele sudbinu svih drugih budžetskih davanja, posebno davanja iz oblasti kulture i sporta, zaključuje Stanić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE