Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zloupotrebe `teške` preko 800 miliona evra?

    "Uništavanje" banaka koje je ponovo u žiži javnosti sprovođeno je po matrici prema kojoj biznismen dogovori sa političarem da mu "pogura" kredit u banci, za koji nisu potrebne garancije, a namerno se previdi da se kredit neće vratiti.

    Četiri banke zatvorene su za tri godine. Sa svima su poslovala ista četiri klijenta, a najveći je problem to što nema dovoljno propisa koji bi zabranili onome ko je na desetine firmi odveo u stečaj, da otvori novo preduzeće za nove zloupotrebe, kaže guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

    Te povezane grupe lica inficirale su mnoge od domaćih banaka pa poneki i one koje mi nazivamo stranim, navodi guverner, dok u Ministarstvu privrede kažu da se na tim propisima radi.

    >>>>`Sprega tajkun-političar-banka`

    "Zakon će ograničiti prava privrednicima kojima je sud ili neki drugi državni organ, zabranio obavljanje delatnosti, u vezi s izvršenjem određenog krivičnog dela ili prekršajnog postupka", navode u Ministarstvu.

    Ali, da li stroži propis o osnivanju preduzeća može da stane na put zloupotrebama kakve smo videli u Agrobanci, Privrednoj banci Beograd, Razvojnoj banci Vojvodine, Univerzal banci?

    "Ne postoji regulativa koja može da spreči određene radnje osim što to mogu da urade upravo ljudi koji obavljaju poslove kontrole iz NBS tako što će kontrolisati poslovne banke i one koji procenjuju rizik, odobravaju kredite", rekao je Hasan Hanić iz Beogradske bankarske akademije.

    Bojan Terzić iz NBS kaže da postoje jasni mehanizmi koji se tiču supervizije i Narodna banka ih redovno primenjuje, ali uvek morate i da imate i onaj segment za koji su odgovorni sudovi, odnosno kaznena politika.

    "Dakle, da ste imali u ovim svim situacijama u kojima su se pojavljivali neki biznismeni gde su oni imali i vile i jahte i skupocene automobile, a njihove kompanije nisu imale nikakvu imovinu da ste primenili institut probijanja pravne ličnosti oni bi odgovarali tom svojom imovinom", naveo je Terzić.

    Krediti su odobravani u milijardama dinara. Garancije da će ih vratiti bile su tone kamena, akumulatora, olovni opiljci, poslovni prostori čija je cena po kvadratu procenjivana po nekoliko hiljada evra.

    Pred stvarnom vrednosti imovine se zažmuri, tvrde poznavaoci, kada dođe nalog od uprave. A izvršava se, kažu, nalog iz vrha političkih struktura ili da bi se ostvario lični interes. Velike sume na otplatu dospevaju poreskim obveznicima. Procenjuje se da su banke zloupotrebama oštećene za više od 800 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE