Profesorka Poljoprivrednog fakulteta: Nije dokazano da GMO negativno utiče na zdravlje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Profesorka Poljoprivrednog fakulteta: Nije dokazano da GMO negativno utiče na zdravlje

  Profesorka Poljoprivrednog fakulteta Gordana Šurlan Momirović kaže da nije dokazano da genetski modifikovani organizmi negativno utiču na zdravlje i izazivaju sterilitet i kancer.

  Šurlan Momirović je gostujući na RTS rekla da se ni za jednu hranu ne može reći da li je opasna po zdravlje ili ne, jer se ne rade ispitivanja kod nas.

  "Recimo, za meso koje danas jedemo ne možemo biti sigurni da li je opasno ili ne po zdravlje. Genetski modifikovani organizmi (GMO), koliko je danas ispitano u zemljama gde se koriste, nisu opasni za zdravlje i ne izazivaju štetne posledice", naglasila je prof.šurlan Momirović .

  Ona je pojasnila da se hrana koju danas jedemo dobija konvencionalnim ukrštanjem između genotipova biljaka i životrinja iste vrste, dok kod GMO dolazi do veštačkog ukrštanja u laboratoriji.

  "Biljke sa novim osobinama se obično dobijaju tako što se ubacuju geni bakterija, virusa i drugih biljaka. Tako dobijene biljke su otpornije, produktivnije, imale veći prinos", rekla je ona.

  Donošenje zakona o GMO biće jedan od uslova za ulazak Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju, a prof. Šurlan Momirović kaže da se GMO koristi u Kanadi, SAD, Južnoj Americi, Indiji, Africi, ali da i u tim i u ostalim zemljama ima dosta priotivnika, čak i među naučnim radnicima.

  "Kod nas postoji trenutno Zakon o zabrani GMO. Smatram da (u zemljama gde se koristi), ukoliko su građani protiv GMO, ta hrana treba da bude obeležena tako da ne moraju da je kupuju", zaključila je ona.

  Foto: FreeImages

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE