Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bečki valcer za kurs dinara

    Nema razloga za strah od slabljenja dinara u odnosu na evro, poručuje iz Beča guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i dodaje da "psihološka granica" deviznog kursa zavizi od toga ko je saopštava.

    Komentarišući probijanje takozvane "psihološke granice" od 120 dinara za evro, ona je, na marginama konferencije o evropskoj ekonomskoj integraciji "Izazovi rebalansa u Evrorpi – perspektive za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu" u Beču, rekla da psihološka granica zavisi od toga ko je saopštava.

    Ono što je u Srbiji najzanimljivije jeste da jedni te isti tvrde da bi realan kurs trebalo da bude 150, jedni te isti tvrde da kurs treba da bude fiksni, da treba da promenimo režim vođenja monetarne politike, pre svega u smislu ciljane inflacije", istakla je Tabaković.

    Ona je dodala da je Međunarodni monetarni fond dao za pravo i podržao način na koji NBS vodi monetarnu politiku i izrazila uverenje da nema razloga za brigu.

    Nikakva panika i strah ne dovode do tih nežnih i kontrolisanih rasta vrednosti kotacija kursa, već uobičajena sezonska tražnja za energentima, koja je nešto povećanja dešavanjima na geopolitičkoj sceni i uzrokovana delom majskim poplavama, zbog čega nisu energetski kapaciteti mogli da budu obnovljeni.

    "Zadovoljna sam što je u ogromnoj meri taj pristisak na kurs izazvan i željom za isplatu dividendi i profita maticama banaka koje su u inostranstvu, od strane banaka koje su pozitivno poslovale u Srbiji." Očekujem da će sve mere koje preduzimamo sigurno doprineti stabilizaciji deviznog kursa, objasnila je guvernerka.

    Prema njenim rečima, NBS nije slepi posmatrač događaja, a ni pasivni, već aktivno i dosledno učestvuje na međubankarskom deviznom tržištu. Ne ciljamo nijednu vrednost kursa jer on nije fiksiran. Nema razloga za brigu jer to činimo vrlo odgovorno, poručila je Tabaković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE