Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mere `seju` štrajkove po Srbiji

    Sve više profesija u Srbiji, nezadovoljno lošim materijalnim položajem i skoro izvesnim pogoršanjem ekonomskog statusa, odlučuje se za radničke proteste.

    Teška muka je narod naterala na ulice. Nezadovoljni zaradama, najavljenim smanjenjem plata u javnom sektoru, porezima, ispitnim rokovima, kolektivnim ugovorima, bune se advokati, studenti, prosvetari…

    Podugačkom spisku nezadovoljnih ovih dana pridružiće se, kažu, taksisti i prevoznici. Pre samo nekoliko nedelja glas je podiglo i zdravstvo i kafedžije, pišu Novosti.

    Za predsednika Konfederacije slobodnih sindikata Ivicu Cvetanovića, loš materijalni položaj radnika je okidač za veliki broj štrajkova u Srbiji. Smanjenje ionako malih zarada u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti u vreme kada poskupljuju namirnice i pada vrednost dinara može, smatra on, jedino da narod otera na ulicu.

    Ovo je očekivani odgovor zaposlenih u vreme kada nema socijalnog dijaloga. Zašto svi nismo delili teret krize smanjenjem plata od po, recimo, jedan odsto, pa bi nastavnicima onda koverta bila tanja za 300-400 dinara, a ne za tri ili četiri hiljade, pita se Cvetanović.

    Nepostojanje socijalnog dijaloga je i za predsednicu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranku Savić, najveći problem. Država, po njoj, nema sistemsko rešenje za mnogobrojne probleme, a radnici više ne mogu da čekaju pa izlaze na ulice.

    Vlada je krenula od kraja, prvo smanjuje plate, što je trebalo da bude poslednja mera. Vlast ima moć, ali njihove uredbe i zakoni moraju da funkcionišu i u praksi. Priča o štrajkovima će se tek zahuktati potpomognuta istrajnošću advokata, kaže ona.

    Ona navodi da je prema podacima ASNS sa terena širom Srbije nastavljeno zapošljavanje u javnom sektoru, a da su javna komunalna preduzeća "bogatija" za 10.000 novih partijskih poslušnika. Sada bi svi oni trebalo da dele odgovornost sa zaposlenima koji su pred penzijom.

    "Nemoćni štrajkovi i neogdovorni sindikati"

    Objektivno materijalni položaj mnogih je daleko ispod civilizacijskog standarda i to je cena nasilno odlagane tranzicije koja je obeležila poslednje dve i po decenije, kaže profesor sociologije rada Darko Marinković.

    Kod nas je bilo oklevanja praćenog nedostatkom konsenzusa, a iskustvo razvijenih zemalja tranzicije poput Češke, Slovenije i Poljske nismo koristili. Sprovedena je tajkunska privatizacija, a cenu je platio svet rada.

    Marinković dodaje da je krajnje vreme da potrčimo za vozom reformi, iako je teško ubediti ljude da u njih veruju, jer se godinama priča o njima, a ništa se ne menja.

    Štrajkovi kao manifest nezadovoljstva, međutim, nemaju u Srbiji veliku moć ni rezultate. Sve se svodi na kratkotrajne i sitne beneficije, a koreni nezadovoljstva ostaju. To je sve, smatra on, proizašlo iz neodgovornog ponašanja sindikalnih rukovodstava.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE