Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kostolački bager ponovo kopa ugalj

    Na površinskom kopu Drmno pušten je u rad bager kapaciteta 30.000 tona uglja dnevno, čime su obezbeđene dovoljne količine uglja za rad termoelektrane Kostolac u predstojećoj zimskoj sezoni.

    "Građani Srbije imaju još jedan dodatni razlog da mirno spavaju, da budu potpuno sigurni da će energetska stabilnost zemlje biti apsolutna, što se tiče sruje", poručio je ministar energetike Aleksandar Antić, puštajući u rad remontovani bager.

    Površinski kop Drmno spreman je za maksimalnu proizvodnju uglja, rekao je Antić. Prema njegovim rečima, to je dokaz da je elektroenergetski sistem izuzetno fleksibilan, jer je osposobljen u kratkom periodu posle majskih poplava i julskih bujica, kada je bio mnogo oštećen.

    Zahvaljući velikim naporima zaposlenih u Elektroprivredi Srbije, Termoelektrani i kpovima (TE-KO) Kostolac, Rudarskom basenu "Kolubara" i Termoelektrani Nikola Tesla (TENT), koji su pokazali da su "najveća vrednost ove kompanije", osposobljen je bager na kopu Drmno.

    Ministar je najavio da će Blok B termoelektrane Kostolac početi sa radom u drugoj polovini decembra i tada će ta termoelektrana raditi punim kapacitetom. Napomenuo je da se tek u januaru ili februaru 2015. očekuje obezbeđivanje svih neophodnih količina uglja da bi mogli da rade svi blokovi u TENT i to punim kapacitetom.

    Generalni direktor Privrednog društva Kostolac Dragan Jovanović rekao je da je bager 800 glavni za proizvodnju uglja na kopu Drmno, koji je posle katastrofalnih poplava i bujica bio potpuno zatrpan muljem.

    On je izvučen iz mulja 12. septembra i od tada do danas na njemu je urađen detaljni remont i kompletna zamena svih električnih instalacija.

    Dnevna proizvodnja bagera je oko 30.000 tona uglja dnevno i to je dovoljno za TE Kostolac da radi punom snagom, koju će postići u drugoj polovini decembra kada bude završena revitalizacija i pušten u rad Blok B 1, naveo je Jovanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE