Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kod nas gorivo `najteže` pojeftinjuje

    Uprkos sniženoj ceni bezolovnog benzina BMB 95 za oko dva dinara po litru, gorivo na pumpama u Srbiji ostaje među najskupljim u regionu.

    Bezolovni benzin BMB 95 je pojeftinio na većini pumpi u Srbiji između dinar i dva i po dinara po litru, tako da je u utorak mogao da se toči po ceni od 147,20 dinara.

    Dizel se i dalje "dobro drži", pa je na većini benzinskih stanica litar koštao oko 154 dinara, što je zaista veoma retka pojava u Evropi, gde samo vozači u Velikoj Britaniji i Švajcarskoj plaćaju benzin manje od dizela, pišu Novosti.

    I mi smo, doduše pomalo preskromno, počeli da usklađujemo cenu derivata sa berzanskim cenama nafte na svetskim tržištima, kaže zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih pumpi Srbije Bora Tatić.

    Na to je uticalo i značajnije jačanje dolara u odnosu na dinar, ali ipak, cene su krenule naniže. Tatić smatra da je veoma zanimljivo poređenje cena u Srbiji i u zemljama Evropske unije.

    Benzin u Nemačkoj je 1,44 evra, nešto više nego prosečna cena kod nas, a dizel je čak i jeftiniji, i košta 1,33 evra. To je nešto nad čime bismo svi morali da se zamislimo, i naftaši i država, i to zahteva jednu dublju analizu,
    ocenjuje Tatić.

    Kada je u pitanju TNG, cena čak ima tendenciju rasta. Na pojedinim punionicama litar ovog goriva je već dostigao i 90 dinara. "Naftaši" to objašnjavaju redovnim "zimskim usklađivanjem", jer je drugačiji odnos propana i butana u smeši nego leti.

    Auto-gas je u pomenutoj Nemačkoj u proseku jeftiniji za jedan cent nego kod nas, a nedavno je na trodnevnoj konferenciji CEFTA asocijacije za tečni naftni gas u Beogradu izražena zabrinutost zbog ove pojave.

    >>>>TNG duplo jeftiniji u Hrvatskoj

    Predsednik CEFTA asocijacije Josip Kelemen napominje da su akcize za TNG povećane sa 30 dinara po kilogramu u 2012. godini, na 40 dinara u 2014. Od Nove godine biće povećane za još pet dinara, zbog administrativne naknade Agenciji za bezbednost saobraćaja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE