Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nešto osetniji pad cene benzina

    Posle pojeftinjenja za vikend od dinar do dva i po dinara za litar benzina, u sredu je, usled daljeg pada cena sirove nafte na svetskom tržištu, taj trend nastavljen pa je benzin BMB 95 mogao da se kupi i za 145,40 dinara za litar.

    Vesti sa svetskih berzi sirove nafte najzad su počele da dopiru i do srpskih pumpi, pišu Novosti. Pokušavamo i mi da reagujemo na svetsko kretanje cena. Malo smo sporiji kad snižavamo nego kad podižemo cene, ali i naša situacija je specifična, objašnjava zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije Bora Tatić.

    On objašnjava da je sniženje cene derivata usporeno zbog slabljenja dinara, naročito prema dolaru. Uz to je i evro malo posrnuo u odmeravanju snaga sa američkom valutom.

    >>>>Kod nas gorivo `najteže` pojeftinjuje

    Iako to našim vozačima i ne izgleda tako, benzin BMB 95 je u sredu bio jeftiniji nego pre godinu dana za više od osam dinara za litar. Dizel je, doduše, u istom periodu, u proseku skuplji za oko dinar po litru, ali je i ovo gorivo kada se pogleda kursna lista sada i pre godinu dana, u suštini pojeftinilo.

    Naime, evro je u sredu vredeo 120,53 dinara a pre godinu dana (kada je litar BMB 95 koštao 153,90 dinara) vredeo "samo" 114,05 dinara.

    Ono što može da obraduje vozače u Srbiji, koji i dalje plaćaju gorivo među najskupljima u regionu, a "šampion" je TNG, jesu kretanja na svetskim naftnim berzama gde je barel sve jeftiniji. Početkom godine barel "tečnog zlata" je na berzi u Njujorku koštao 104, a u sredu 75,87 dolara.

    Tendencija je, kažu u našim naftnim kompanijama, da gorivo bude jeftinije i na pumpama, uz ogradu da će to zavisiti i od stabilnosti nacionalne valute, ali i od odluke države o visini akciza.

    Proizvođačka cena benzina u Srbiji je 0,61 evro i na petom je mestu po visini, iza BiH, Austrije, Makedonije i Bugarske. Cena dizela kada izađe iz proizvodnje je 0,69 evra i na drugom je mestu po visini, iza BiH, gde je 0,71 evro.

    Državna zahvatanja u ceni benzina u Srbiji su među najvećima u regionu, tako da na prodajnu cenu od 1,23 evra više od pola (63 centa) odlazi na PDV i akcize. Kod dizela državni nameti su niži i u ceni od 1,28 učestvuju sa 0,59 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE