Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vreme je za dodatne rezove u ministarstvima

    Dodatne uštede koje se planiraju budžetom za 2015. godinu iznose 17 milijardi dinara, izjavio je premijer Aleksandar Vučić i naglasio da će svako ministarstvo morati da napravi dodatne rezove.

    Vučić je ponovio da će 2015. biti najteža za državu jer tada treba uštedeti od 480 do 500 miliona evra, plus 200 miliona u konsolidovanom budžetu. To je neophodno da bismo manje posla imali u 2016. i 2017. godini, rekao je premijer na vanrednoj konferenciji za novinare.

    On je ponovio da će predlog budžeta za narednu godinu u parlamentu biti 10. ili 11. decembra, te da je uveren da će i MMF i pre kraja, a sigurno do kraja decembra odlučiti o zajmu Srbiji. "Nama nije potreban njihov novac, nama je potrebna sigurnost, da oni svojim pečatom i potpisom potvrde da je to što Srbija radi dobro", rekao je Vučić.

    Dan ranije, premijer je najavio da predlog budžeta za 2015. predviđa značajne uštede, ali ne i smanjenje socijalnih davanja, niti nova smanjenja u zdravstvu i prosveti.

    Podsetio je da MMF u svoje projekcije nije uračunao pitanje privatizacije Železare Smederevo, FAP, "Beograda na vodi", te dodao da ako ostvarimo samo jednu od tih stvari imaćemo rast bruto društvenog proizvoda.

    "Nemamo problema sa likvidnošću i nemamo problem s novcem i nikada nam nije išlo bolje i što se tiče akciza na naftu i cigarete i PDV, bar u poređenju sa 2013. i 2014. godinom", kazao je premijer.

    "Ministarstva kao turističke agencije"

    Prethodno je, na sednici Vlade Srbije, razmatrana mogućnosti ušteda u republičkom budžetu za narednu godinu i tom prilikom je ocenjeno da sva ministarstva uštedama u budžetu treba da obezbede stabilno funkcionisanje sistema i osnovu za ekonomski razvoj zemlje.

    Vučić je izjavio da su osim "tvrdih mera" koje su donete na nivou vlade potrebne dodatne uštede u svakom ministarstvu ocenjujuću da su se neka od njih pretvorila u turističke agencije.

    Video sam da su se neka ministarstva pretvorila u Top travel ili neku drugu agenciju, samo putuju svuda po svetu, i ja pojma nemam kakav je rezultat tih putovanja. Uveren sam da će to biti smanjeno u narednom periodu kao što smo to uspeli sa vozilima", rekao je Vučić.

    Govoreći o tome koliko je potrebno uštedeti, Vučić je precizirao da je projekcija ministarstva finansija bila da treba da se uštedi 17 milijardi.

    A onda smo imali takozvani negativni bafer – te dodatne zahteve u visini od 11 do 13 milijardi što je naravno nemoguće, ali polako radimo na kresanju troškova i uveren sam da ćemo taj posao do 10. ili 11. decembra da završimo, istakao je premijer.

    "Kod nas postoji mali problem i to obično ne rade ministri već državni sekretari, pomoćnici. Oni se uvek trude da izvuku što je moguće više za sebe, kako bi oni i njihovi ministri bili uspešni, to vam je tradicija već 30 godina u Srbiji."

    "Sad, vi se svaki put borite sa tim da ljudima objasnite, nije cilj da potrošite što više i da se pojavite više puta na televiziji da pokažete kako ste vi uspešan ministar, već je cilj da vlada uštedi, e tu vrstu navika i promenu svesti nije lako da ostvarite", ocenio je Vučić.

    Vlada je na sednici usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji čijom primenom će biti unapređena pravna sigurnost i transparentnost i uvesti pojednostavljene i efikasnije procedure u ovoj oblasti.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE