Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jeftinije cigarete `kriju` rat duvandžija

    Cene svih kategorija cigareta koje se prodaju u Srbiji nastaviće da padaju, i to već od naredne nedelje, a glavni razlog ovih neočekivanih smanjenja je "rat" proizvođača duvana, saznaje Blic.

    Neočekivano drastično smanjenje cena cigareta iznenadilo je sve, od potrošača do ekonomista. Stručna javnost veruje da je razlog za niže cene pad potražnje i kupovne moći, kao i sivo tržište rezanog duvana. Ipak, iza ovog pojeftinjenja leži drugi uzrok, piše Blic.

    Pravi razlog je pravi rat proizvođača duvana koji besni preko cena. U poslednjih godinu dana zbog stalnog povećanja akciza dolazilo je i do poskupljenja cigareta. Ali nisu svi poskupljivali.

    Neki proizvođači su odustajali od povećanja cena da bi privukli nove kupce, na štetu sopstvenog profita. Tako se tokom ove godine dešavalo da, recimo, pakla cigareta nekih proizvođača na trafikama ima cenu od 140 dinara, iako samo državne dažbine u tom trenutku iznose 136 dinara po paklici.

    Deo proizvođača to vidi kao nelojalnu konkurenciju, jer je nemoguće u četiri dinara koja preostanu smestiti sve: sirovine, proizvodnju, zaradu veleprodaje i maloprodaje, kaže za Blic izvor blizak industriji duvana u Srbiji.

    Sličan cenovni rat srpske duvandžije vodile su 2011. Zbog tog rata, prema nekim računicama, u državnu kasu slilo se oko 100 miliona evra manje od prodaje duvanskih proizvoda u odnosu na 2010. Ipak, većina duvandžija ne želi otvoreno da govori o pravoj "borbi ispod stola" u kojoj se našlo ovdašnje tržište cigareta.

    Kako saznaje Blic, deo proizvođača se povodom poremećaja na tržištu za koji veruju da će uticati i na manje prihode budžeta obratio Ministarstvu finansija. Rešenje ovog problema je, kažu, uvođenju efikasnije minimalne akcize po uzoru na razvijenije zemlje EU.

    Inače, novo usklađivanje akciza na cigarete uslediće 1. januara 2015. Dodatni namet po pakli cigarete biće, kako nezvanično saznaje list, oko pet dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE