Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Borba NBS sa kursom, strahom i sumnjama`

    Narodna banka Srbije koristi set mera da slabljenje dinara bude najmanje moguće i doprinosi da se preokrenu trendovi straha i sumnje u stabilnost srpske ekonomije, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

    Kada gledamo neke druge, jake zemlje, kao što su Turska i Rusija u kojima nacionalne valute slabe, vidimo da je dinar najmanje slabio u odnosu na evro, rekla je Tabaković za TV Pink.

    Ona je napomenula da odnos kursa dinara i evra zavisi od zdravlja ekonomije i da na to NBS ne može da utiče direktno, kao ni na to što iz Srbije nama puno izvoza, osim Fiata i prerađivačke industrije.

    NBS koristi set mera da slabljenje dinara bude najniže moguće, i to radi referentnom kamatnom stopom i učešćem na međubankankarkom deviznom tržištu da ne bi bilo prevelikih oscilacija kursa dinara, kazala je Tabaković.

    Ona je ocenila da je dogovor Srbije sa MMF od izuzetnog značaja za Srbiju, istakavši da postizanje dogovora očekuje odmah posle Nove godine, a usvajanje budžeta za 2015. je prvi deo tog posla.

    Odnos Vlade Srbije i MMF je partnerski, a ne radi se o davanju bilo kakvih naloga te međunarodne finansijske institucije Srbiji, kazala je Tabaković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE