Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bivši guverner: Nismo mogli da sprečimo Bogićevića da se zadužuje

    Bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je da centralna banka s njim na čelu nije mogla da spreči biznismena Miroslava Bogićevića da se zadužuje, jer nije njen posao da utiče na kreditnu politiku banaka.

    "Narodnoj banci kao supervizoru finansijskog sistema vezane su ruke, jer joj zakon ne dozvoljava da pravovremeno reaguje. Važno je da joj se omogući blagovremeno reagovanje, a ne tek kada adekvatnost kapitala padne ispod 12 odsto", rekao je Šoškić za Politiku.

    On je istakao da u svetu i Srbiji postoje centralne evidencije dužnika, ali da supervizor nema mandat da se meša u kreditnu politiku banaka.

    Na pitanje kako se moglo dogoditi da Bogićević od Univerzal banke, u kojoj ima udeo u vlasništvu manji od pet odsto, omogući sebi više kredita nego što je propisano, bivši guverner je kazao da je to "zabranjeno" i da treba proveriti verodostojnost tekućeg izveštavanja te banke Narodnoj banci Srbije.

    Govoreći o Agrobanci, Šoškić je podsetio da je ona bila 80 odsto u privatnom vlasništvu, ali da vlasnici nisu uspeli da uspostave kontrolu i smene loše direktore jer je "sistem bio takav da favorizuje pojedinačnog najvećeg akcionara, a to je država".

    "Potpuni je nonsens što akcionari Agrobanke hoće da tuže državu. Pa država treba da tuži njih što su, ne kontrolišući sopstvenu banku, izazvali štetu i trošak za državu", istakao je Šoškić.

    Upitan zašto je NBS davala saglasnost za izbor ljudi iz sfere politike u rukovodstvo banaka, upravne i nadzorne odbore, on je kazao da Narodna banka ima ovlašćenja samo da proveri ispunjenost zakonskih uslova, za koje je, medjutim, rekao da su "postavljeni dosta široko".

    Prema njegovim rečima, kroz te uslove mogu se "provući mnogi koji ne zaslužuju da budu u upravi banaka".

    "Po zakonu, od pet članova upravnog odbora samo tri moraju imati iskustvo u oblasti finansija. I dalje je, nažalost, tako", rekao je Šoškić i dodao da je pokušao da uvede testiranje bankarskog znanja za kandidate, ali mu je rečeno da NBS nema te nadležnosti i da rizikuje upravni spor.

    On je kazao da je kao čelnik NBS do 2012. godine započeo rešavanje problema u sistemu kontrole nad poslovnim bankama, kao i da je Narodna banka Srbije pod njegovim rukovodstvom više puta uskratila dozvole domaćim biznismenima za povećanje udela u privatnim bankama.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE