Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kipar 2015. godine izlazi iz recesije?

    Posrnula ekonomija Kipra će 2015. godine izaći iz recesije, jer oporavak od bankarskog kolapsa dobija na zamajcu, izjavila je guvernerka centralne banke Kipra Chrystalla Georghadji.

    "Moj optimizam za takvu tvrdnju zasnovan je na činjenici što smo ranije od očekivanog iskusili napredak i ostvarili pozitivne rezultate", rekla je guvernerka u obraćanju parlamentarnom komitetu, a prenosi France presse.

    Privreda Kipra će, kako je ocenila, naredne godine imati skroman rast od 0,5 odsto i manju od prognozirane recesiju u 2014. godini.

    "Prognoza Evropske komisije i projektovano usporavanje kiparske privrede od 2,8 odsto za ovu godinu deluje realistično", izjavila je ona, podsećajući da je Ministarstvo ekonomije prognoziralo pad privrede od 3,0 odsto za ovu i od 0,4 odsto za 2015. godinu.

    Privreda Kipra je u trećem ovogodišnjem tromesečju usporila za 2 odsto u poređenju sa padom od 2,2 odsto iz drugog tromesečja, prema zvaničnim podacima objavljenim prošlog meseca.

    Kipar je u recesiji od 2011, a "trojka" kreditora, EK, ECB i MMF, u martu 2013. su dodelili Kipru paket pomoći kako bi sprečili bankarski kolaps u toj zemlji. U zamenu za dobijanje pomoći, Kipar je pristao na oštre mere štednje i sveobuhvatnu rekonstrukciju oslabljenog finansijskog sektora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE