Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Napokon počinju radovi na Prokopu

    Kompanija Energoprojekt u sredu počinje radove u Prokopu na železničkoj stanici Beograd centar, na rekonstrukciji staničnih kapaciteta za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova.

    Rok za završetak radova je 420 dana, vrednost ugovora je nešto manje od 25,8 miliona evra, projektnu dokumentaciju uradio je Saobraćajni institut CIP a finansiranje je obezbeđeno iz kredita Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, saopštile su Železnice Srbije.

    Početkom godine sproveden je tender Železnica i posao je dobio konzoricijum firmi okupljenih oko Energoprojekt Opreme, kao najpovoljniji ponuđač. Pored Energoprojekt Opreme, kao nosioca posla, u konzorcijumu su još i Energoprojekt Niskogradnja, Energoprojekt Visokogradnja, ZGOP i AŽD.

    Radovi koji predstavljaju prvu fazu izgradnje stanice Prokop, obuhvataju rekonstrukciju postojećih kolosečnih kapaciteta, sa ciljem povećanja propusne moći stanice do projektovanih kapaciteta prijema i otpreme vozova.

    U okviru radova biće, pored ostalog, izgrađeni treći, četvrti, sedmi i osmi kolosek, rekonstruisani postojeći deveti i deseti kolosek, nabavljen materijal gornjeg stroja za prvi i drugi kolosek, završeni zanatski radovi, elektro-energetske instalacije i telekomunikacioni sistemi u pothodinicima i na peronima.

    Predviđeno je da bude urađen i montiran informativni sistem za obaveštavanje putnika, urađena kontaktna mreža i izgrađene četiri trafo stanice, dispečerski uređaji i lokalna kablovska mreža, osiguranje stanice, kao i rasputnica Karađorđev park i Dedinje elektronskim signalno-sigurnosnim uređajima.

    U protekla četiri meseca sprovedene su sve pripremne aktivnosti za početak realizacije projekta. Dobijene su sve potrebne dozvole i saglasnosti, formirana je radna grupa za realizaciju projekta i utvrđena detaljna organizacija radova.

    Nakon što je delegacija Železnica sa Kuvajtskim fondom sredinom prošlog meseca usaglasila sa srpskim i kuvajtskim zakonodavstvom sve detalje za povlačenje sredstava zajma i isplate izvođača, Kuvajtski fond je 20. novembra uplatio avans u iznosu nešto manjem od 2,6 miliona evra. Time su stvoreni uslovi da otpočne i realizacija ovog projekta.

    Naredna faza uključuje izgradnju stanične zgrade, saobraćajnog i putničkog prilaza sa autoputa E-75 i obodnih gradskih saobraćajnica, kao i prateće infrastrukture.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE